Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1827 (2021-2022)
Innlevert: 08.04.2022
Sendt: 19.04.2022
Besvart: 26.04.2022 av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Vil statsråden gjøre noe annet enn «å følge situasjonen nøye», for å hjelpe museene med sine ekstraordinære strømregninger?

Begrunnelse

I sitt svar til Dokument nr. 15:975 (2021-2022) Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til kultur- og likestillingsministeren om å ta bekymringen fra bl.a. Bymuseet i Bergen på alvor og sørge for at strømprisene ikke blir en fare for norsk kulturhistorie, svarte statsråden unnvikende. Det ble vist til at slikt vil «reguleres i påfølgende budsjettår» og at statsråden vil «følge situasjonen nøye».
Nå har flere og flere museer fått problemer med de høye regningene. Problemene kommer allerede nå som regningene kommer. De lar ikke vente på seg til neste/påfølgende budsjettår. Statsråden har tydeligvis valgt å bruke mer tid på å følge situasjonen nøye, enn å finne løsninger eller uttale seg om saken offentlig.
Museumsforbundet har spurt medlemmene om dette i forbindelse med den årlige innhentingen av besøkstall. Undersøkelsen gikk til 110 institusjoner. Av de 83 som svarte på spørsmålet om museet opplever de økte strømprisene som en utfordring, svarte over halvparten at det er en utfordring.
I Forskerforum kan man lese at Anno museum (som består av en rekke tidligere frittstående museer i Hedmark, med Norsk Skogmuseum i Elverum og Domkirkeodden på Hamar blant de mest kjente) har fått doblet sin strømregning fra tre til seks millioner. Museet vurderer å si opp ansatte for å kunne betale sin regning.
Med de strømpriser som er nå må det forventes at flere museer vil slite med sine strømregninger. Slike strømregninger vil måtte betales lenge før neste budsjettår, og vil derfor medføre kutt i andre deler av museenes oppgaver og utgifter. For mange museer er den pågående strømkrisen en krevende utfordring på toppen av pandemiårene.

Anette Trettebergstuen (A)

Svar

Anette Trettebergstuen: De høye strømprisene den siste tiden har resultert i utfordringer for mange aktører, ikke bare innen kulturlivet, men innen mange sektorer. Disse utfordringene rammer bredt, og det er innført ordninger for å kompensere for noen av dem, deriblant for husholdninger og landbruket. Noen ordninger er allerede på plass for kulturaktører, særlig ordningen knyttet til frivillige organisasjoner. Denne ordningen ble nylig også forlenget.
Det er viktig å ha i mente at vi har fått en ekstraordinær situasjon i forbindelse med krig og uroligheter i våre nærområder, og som nødvendigvis vil måtte tas i betraktning når regjeringen gjør sine endelige disposisjoner.
Når det gjelder museene, viser det seg at bildet ikke er så enkelt at det bare er å innføre én ordning som treffer alle. Mitt departement har hatt møter med Virke og Norges Museumsforbund, samt andre aktører, nettopp som ledd i å følge og faktabelegge situasjonen. Vi har også et stort kunnskapsmateriale basert på budsjettsøknadene med tilhørende rapportering, som de museene som mottar driftstilskudd fra Kultur- og likestillingsdepartementet leverte inn til rapporteringsfristen 1. mars.
Vi ser for det første at museene rammes ulikt, blant annet avhengig av hvor de er lokalisert i landet. Om lag halvparten av museene opplever de økte strømprisene som en utfordring, og disse er i hovedsak lokalisert sør for Trøndelag. I tillegg merker museene det i ulik grad ut fra hva slags driftssituasjon de er i og hvilke strømavtaler de har inngått. Økonomisk bistand må eventuelt innrettes slik at den treffer presist for de som er hardest rammet.
Mange av de største statlige institusjonene vil måtte håndtere ekstraordinære driftsutgifter i sammenheng med det ordinære budsjettarbeidet, da dette gjelder alle statlige aktører utover kulturfeltet. De fleste museene på Kultur- og likestillingsdepartementets budsjett har en offentlig tilskuddsandel på mellom 60 og 95 %, og vil slik sett være i tilsvarende situasjon.
Jeg vil fortsette å følge og faktabelegge utviklingen og situasjonen i tiden framover. Hvordan og i hvilken grad de rammede museene eventuelt skal kompenseres gjennom særskilte ordninger, er noe jeg tar inn i vurderingen i de ordinære budsjettbehandlingene.