Skriftlig spørsmål fra Gisle Meininger Saudland (FrP) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:1826 (2021-2022)
Innlevert: 08.04.2022
Sendt: 19.04.2022
Besvart: 25.04.2022 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Gisle Meininger Saudland (FrP)

Spørsmål

Gisle Meininger Saudland (FrP): En person som leverte sykmelding til fikk del A tilsendt fra NAV med følgende melding: «Du har fått en sykmelding fra din behandler, den kan ikke brukes fordi du er over 70 år.»
Hva er årsaken basert på hvilken lovhjemmel og begrunnelse for denne, og er dette en villet politikk fra regjeringen?

Begrunnelse

Undertegnede har nylig blitt kontaktet av en person som da han ble syk leverte vanlig sykemelding til sin registrerte arbeidsgiver. Da mottok vedkommende en postsendt konvolutt fra NAV adressert til vedkommende. I konvolutten var et uadressert brev som ikke var undertegnet med angivelse av et lesbart navn og ingen opplysninger og bakgrunn eller tlf. nummer vedkommende kunne ringe for mulige spørsmål. Kun nevnt NAV Serviceenhet Oslo, Avd for Post og Registrering. Vedkommende reagerte sterkt på et slikt uadressert brev og derfor ønskes også en nærmere forklaring på hvorledes NAV kan sende et uadressert brev med returnering av del A av sykmeldingen og om det er en bevisst diskriminering av eldre arbeidstakere.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Sykmelding brukes for å dokumentere fravær som gir grunnlag for sykepenger. Når Arbeids- og velferdsetaten mottar en sykmelding vil de på bakgrunn av informasjonen i sykmeldingen vurdere hvorvidt vedkommende er arbeidsufør på grunn av en funksjonsnedsettelse som klart skyldes sykdom eller skade, jf. folketrygdloven § 8-4. Videre vil etaten vurdere hvorvidt de øvrige vilkårene for rett til sykepenger foreligger i den enkelte sak.
Det gis en begrenset sykepengerett for personer mellom 67 og 70 år på inntil 60 sykepenge-dager, jf. folketrygdloven § 8-3 og § 8-51. Personer over 70 år har ikke rett til sykepenger. Retten til sykepenger for personer over 67 år må ses i sammenheng med retten til alderspensjon fra folketrygden. Ved fylte 67 år har man rett til alderspensjon fra folketrygden hvis vilkåret om minst tre års forutgående trygdetid er oppfylt. Man er altså sikret en ytelse til livsopphold fra folketrygden ved fylte 67 år.
Ettersom man ikke har krav på sykepenger etter fylte 70 år, skal ikke sykmelding brukes for å dokumentere fravær. Hvis Arbeids- og velferdsetaten mottar en sykmelding for en person som er over 70 år, vil den ikke bli godkjent. Mottar etaten sykmeldingen elektronisk, vil den behandler som utstedte sykmeldingen og den som er sykemeldt få automatisk beskjed om at sykmeldingen ikke er godkjent fordi personen er over 70 år. Dette gjelder for personer som ikke har reservert seg mot elektronisk kommunikasjon med det offentlige. Mottar etaten sykmeldingen på papir, må den håndteres manuelt, og etaten skal da veilede den sykmeldte og informere legen. I denne saken har det dessverre gått ut et informasjonsskriv fra en enhet i Arbeids- og velferdsetaten som var mangelfullt utformet. Det er beklagelig, og departementet har vært i kontakt med Arbeids- og velferdsdirektoratet som vil følge opp dette med den aktuelle enheten.
Arbeids- og velferdsetatens praksis for å håndtere sykmeldinger for personer over 70 år skal sikre at etaten følger regelverket (folketrygdloven § 8-3). Hensikten med å informere om at sykmelding ikke er godkjent er å veilede den sykmeldte og legen, slik at de kan innrette seg og for eksempel dokumentere fravær på annet vis.
Pensjonsutvalget, som ble nedsatt av Solberg-regjeringen for å evaluere pensjonsreformen, har blant annet fått i mandat å vurdere «(…) aldersgrensene i pensjonssystemet i sammenheng med en vurdering av aldersgrensene i øvrige inntektssikringsordninger og utviklingen i alderen hvor det er vanlig å trekke seg ut av arbeidsmarkedet». Utvalget skal levere sin utredning 15. juni 2022. Det er naturlig å avvente denne utredningen før det tas stilling om det er aktuelt å vurdere endringer i aldersgrensene i folketrygdens inntektssikrings-ordninger.