Skriftlig spørsmål fra Mari Holm Lønseth (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1829 (2021-2022)
Innlevert: 10.04.2022
Sendt: 19.04.2022
Besvart: 28.04.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Mari Holm Lønseth (H)

Spørsmål

Mari Holm Lønseth (H): Hvordan vil statsråden sikre at flyktninger med avklart identitet raskere får arbeidstillatelse?

Begrunnelse

Antall flyktninger fra Ukraina øker raskt. Mange venter lenge på registrering, og enda lengre på å få vedtak om oppholdstillatelse. Flyktninger som får midlertidig kollektiv beskyttelse, har ifølge UDIs nettsider ikke anledning til å søke om midlertidig arbeidstillatelse mens de venter på å få avklart sin asylsøknad. Flyktninger som søker på individuelt grunnlag kan søke om midlertidig arbeidstillatelse på noen vilkår med ventetid.
Noen av flyktningene som har kommet, har allerede tilbud om å jobbe i Norge, men må avvente svar på søknad om beskyttelse. Videre har det kommet eksempler på personer som har hatt arbeidstillatelse i Norge frem til nå, hvor det kan være aktuelt å forlenge arbeidsforholdet. Regjeringen legger tilsynelatende opp til at ukrainere som kommer skal søke om beskyttelse, ikke forlenge gjeldende arbeidstillatelse. Dette medfører at personer som har tilknytning til arbeidslivet må vente på å få avklart søknad om beskyttelse, og i mellomtiden ikke kan få midlertidig arbeidstillatelse. Det vises i denne forbindelse til: https://www.nrk.no/osloogviken/sesongarbeidere-fra-ukraina-far-ikke-jobbe_-_-tvinges-over-pa-nav-og-sosialhjelp-1.15930371
For Høyre er det viktig at vi har kontroll med hvem som oppholder seg i Norge og hvem som får arbeidstillatelse. Mange av flyktningene som nå kommer har biometriske pass. Dette er identitetspapirer med høy notoritet. En mulighet regjeringen bør se nærmere på og vurdere, er å automatisk innvilge arbeidstillatelse for personer som er registrert hvor det ikke er tvil om identitet, for eksempel ved at de har biometrisk pass.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Regjeringen innførte 11. mars d.å. en ordning med midlertidig kollektiv beskyttelse for personer som er fordrevet fra Ukraina. Ordningen omfatter i dag ukrainske statsborgere og en nærmere definert krets av tredjelandsborgere bosatt i Ukraina før 24. februar 2022. Personer som gis midlertidig kollektiv beskyttelse har rett til å arbeide. Det har tidligere vært noen utfordringer når det gjelder politiets registrering av ukrainske asylsøkere og vedtaksfattingen i UDI. Begge deler er nå utbedret, noe som innebærer at de fleste søkere raskt får et vedtak om opphold som gir rett til å arbeide.
Personkretsen for midlertidig kollektiv beskyttelse vurderes om kort tid utvidet. I påvente av denne endringen er utlendingsforskriften endret, ved at det er gjort unntak fra kravet om oppholdstillatelse for å kunne arbeide for tidligere sesongarbeidere fra Ukraina.  
Personer fra Ukraina som ikke omfattes av ordningen med midlertid kollektiv beskyttelse, kan i tråd med gjeldende rett gis midlertidig arbeidstillatelse under den ordinære asylsaksbehandlingen dersom de har dokumentert sin identitet.