Skriftlig spørsmål fra Dagfinn Henrik Olsen (FrP) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1848 (2021-2022)
Innlevert: 17.04.2022
Sendt: 19.04.2022
Besvart: 27.04.2022 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Dagfinn Henrik Olsen (FrP)

Spørsmål

Dagfinn Henrik Olsen (FrP): Tilskuddsordningen for tiltak mot marin forsøpling ble tidligere administrert av Miljødirektoratet, men er nå flyttet over til MARFO. I 2022 ble det ikke tildelt støtte til ITSB til tross for at en rekke aktører og organisasjoner er avhengige av ITSBs logistikk for å kunne opprettholde sin aktivitet innen strandrydding, og resultatet vil være mindre strandrydding og høyere kostnader for kommunene.
Mener statsråden at denne type mangel på langsiktighet er i tråd med hovedinstruksen for MARFO, som tredde i kraft 01.01.22?

Begrunnelse

Norge bruker milliardbeløp hvert år under merkelappen «tiltak mot marin forsøpling» og tiltak som skal redusere forbruket eller øke gjenvinningsgraden av plast.
Her kan nevnes Handelens Miljøfond med «poseavgiften», de forskjellige departementenes prosjekt og satsinger, inkludert MARFO og KLDs tiltaksmidler.
Siden oppstarten i 2017 har IHSB ryddet mer en 1 000 tonn med plast fra Norges kystlinje, og ITSB har vist seg å være Norges mest effektive rydder, uavhengig om man måler pr km, eller pr kilo.
KLD har tidligere engasjert MARFO (da de fortsatt het SOMM) til å utarbeide alternative forslag til organisering av strandrydding. Som et innspill til disse forslagene engasjerte ITSB, med flere, Inventura og Oslo Economics for å gå mer i dybden. Denne viser at mer enn 200 mill. kr kunne ha vært spart bare gjennom Handelens Mijløfonds prosjekter, ved riktig utnyttelse av eksisterende ressurser.
Dybderapporten viser at ITSB leverer nesten 3 ganger mer strandrydding pr krone.
For 2022 søkte ITSB om 2,5 mill. kr for å fortsette sitt pågående arbeid i Nordland, som utgjør ca. 25 % av Norges kystlinje. De «nådde ikke opp» og fikk null, uten nærmere forklaring.
Nordland er ITSBs «hjemmeområde» der de har lagt ned store ressurser, blant annet gjennom å investere i fartøy tilpasset områdenes forhold. Her ryddes det med langtidsfrivillige i utilgjengelige områder, de samarbeider med lokal frivillighet, skoler, institusjoner, oppdrettsnæringen, maritime næringer m.m., samt samarbeid med lokale søppelmottak om levering og logistikk.
I MARFOs tildelingsbrev, for 2022, står det, siste del pkt 2: «Det er viktig at tiltak og virkemidler baseres på et best mulig kunnskapsgrunnlag». Og «Opprydding av marin forsøpling er preget av mange ulike typer aktører og ulike finansielle kilder. Senteret skal tilrettelegge for et godt koordinert og effektivt oppryddingsarbeid». Det overordnede målet for Senteret er et renere hav gjennom redusert marin forsøpling.
Å legge hindringer i veien for at ITSB sitt gode arbeide skal kunne fortsette, kan ikke sees å være i tråd med hverken hovedinstruks eller tildelingsbrev da MARFO sitt avslag faktisk setter strandryddingen i fare i Nordland, og spesielt på Helgeland.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Søknader på tilskudd fra tilskuddsordningen for tiltak mot marin forsøpling behandles etter kriteriene gitt i forskrift om tilskudd til tiltak mot marin forsøpling. Overføringen av forvaltningen av ordningen fra Miljødirektoratet til Senter mot marin forsøpling (Marfo) fra og med 1. januar 2022 innebærer ingen endringer i dette.
I 2021 kom det inn 90 søknader for totalt om lag 160 mill. kr. Totalt 64 mill. kr. ble fordelt på 44 innvilgede prosjekter. I 2022 kom det inn 84 søknader for totalt 161 mill. kr. Av dette ble 50 mill. kr. fordelt på 41 innvilgede prosjekter.
Marfo har opplyst at følgende prioriteringer ble lagt til grunn for årets tildeling av tilskudd, slik de også informerte om på sine nettsider når tildelingene ble offentliggjort:

«Senter mot marin forsøpling har prioritert å gi tilskudd til store, samordnede prosjekter som organiserer regionale eller nasjonale opprydningstiltak. Med søknader til prosjekter over hele landet har senteret også jobbet for å sikre en jevn geografisk fordeling av midlene. Det har vært viktig å gi støtte til rydding i områder som ikke er omfattet av Rydd Norge-programmet som Handelens Miljøfond administrerer.»

Jeg ser ikke at dette kan være problematisk i forhold til Marfos instruks som representanten viser til.
Da Klima- og miljødepartementet er klageinstans for vedtak om tilskudd kan jeg ikke kommentere enkeltsøknader.
Jeg kan for øvrig opplyse at Marfo blant annet har fått i oppdrag å evaluere tilskuddsordningen, og i 2022 også skal opprette et nasjonalt samordningsråd for opprydding av marin forsøpling.