Skriftlig spørsmål fra Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1851 (2021-2022)
Innlevert: 19.04.2022
Sendt: 20.04.2022
Besvart: 28.04.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V)

Spørsmål

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Vil statsråden sørge for at DSB inkluderer vurdering av beredskap og trygge oppholdssteder også for dyr i sitt forprosjekt om sivile beskyttelsestiltak?

Begrunnelse

I følge sivilforsvarets informasjon om tilfluktsrom, kan man ikke ta med dyr inn i de norske tilfluktsrommene.
Regjeringen har i tildelingsbrevet for 2022 gitt Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap i oppdrag å gjennomføre et forprosjekt om sivile beskyttelsestiltak. Det inkluderer blant annet å foreslå kriterier for trygge oppholdssteder for befolkningen ved evakuering.
For mange vil det være svært belastende å forlate dyrene sine i en kritisk situasjon. Dette gjelder både for kjæledyr og for landbruksdyr. Enkelte kan også vegre seg mot å oppsøke tilfluktsrom, dersom de må forlate dyrene sine. Dette kan skape utrygge situasjoner for både mennesker og dyr.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg har stor forståelse for at enkelte er bekymret for dyrene sine hvis det er nødvendig å gå i tilfluktsrom i en krise eller krigssituasjon.
I dag er det ikke tillatt å ta med dyr, med unntak for førerhunder, inn i tilfluktsrom. Tilfluktsrom er primært beregnet for å beskytte mennesker mot våpenvirkninger i krig. Rommene er trange og dimensjonert for 0.6 kvm pr person. Befolkningen har et grunnleggende krav på beskyttelse, og hvis mange skal ha med husdyrene sine vil dette blant annet kunne gå på bekostning av antall personer det vil bli plass til. I tillegg vil husdyr i tilfluktsrom medføre ekstra utfordringer både når det gjelder hygiene og for personer med allergier for dyr.
Departementet vil be om at DSB i forbindelse med arbeidet med forprosjektet om sivile beskyttelsestiltak også vurderer problemstillingene om dyr i tilfluktsrom.