Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til statsministeren

Dokument nr. 15:1855 (2021-2022)
Innlevert: 20.04.2022
Sendt: 20.04.2022
Rette vedkommende: Olje- og energiministeren
Besvart: 28.04.2022 av olje- og energiminister Terje Aasland

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): I St. meld 11 (2021-2022), Tilleggsmeldingen til Meld St 36 (2020-2021) legges klimamålet fra den forrige regjeringen til grunn for arbeidet. Det forsterkede klimamålet fra Hurdalsplattformen om å kutte utslippene med 55 % innen 2030, sammenlignet med 1990 er ikke engang nevnt. Energimeldingen er et av de viktigste dokumentene for å oppnå kutt i utslipp av klimagasser.
Har regjeringen allerede gitt opp sin forsterkede klimapolitikk, hvis ikke, hva er grunnen til at de forsterkede målene ikke legges til grunn for politikken?

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Regjeringen la 8. april 2022 frem Meld. St. 11 (2021-2022) Tilleggsmelding til Meld. St. 36 (2020-2021) Energi til arbeid – langsiktig verdiskaping fra norske energiressurser. I tilleggsmeldingen tydeliggjør vi regjeringens ambisjoner og prioriteringer i energipolitikken i en krevende tid med stor uro i energimarkedene. Regjeringen er tydelig på at vi vil føre en energipolitikk som bidrar til økt verdiskaping og til å innfri Norges internasjonale klimaforpliktelser.
Norges klimamål for 2030 er å redusere utslippene med minst 50 og opp mot 55 pst. sammenliknet med 1990. Dette målet er Norges nasjonalt fastsatte bidrag under Parisavtalen og er en juridisk forpliktelse som både er spilt inn til FN og lovfestet i den norske klimaloven. Målet danner grunnplanken for norsk klimapolitikk, og legges til grunn for vårt arbeid. I 2050 er det et mål at Norge skal være et lavutslippssamfunn og at klimagassutslippene i 2050 reduseres med i størrelsesorden 90 til 95 pst. sammenliknet med 1990. For å nå klimamålene er det nødvendig med utslippsreduksjoner i alle sektorer. Regjeringen vil føre en ambisiøs klimapolitikk for utslippsreduksjoner, grønn vekst og verdiskaping i hele landet. Klimapolitikken skal være effektiv og ta hensyn til sosiale forskjeller. Den skal være rettferdig for norske innbyggere, uavhengig av bosted, geografi og inntekt.
Vi må starte omstillingen nå, og vi må gjøre kloke valg når vi forbereder Norge på fremtiden slik at vi trygger eksisterende arbeidsplasser og skaper grunnlag for nye, store eksportnæringer i Norge. Målet fra Hurdalsplattformen om å kutte klimagassutslippene med 55 prosent innen 2030 ligger derfor fast. Vi skal få til omstilling i hele norsk økonomi. Det skal vi gjøre ved å tilrettelegge for verdiskaping basert på naturressursene våre, grønne arbeidsplasser i hele landet og en rettferdig omstilling hvor ingen faller fra. For å skape nye jobber og kutte utslipp vil regjeringen føre en aktiv næringspolitikk. Vi vil satse på områder som karbonfangst, -bruk og -lagring, havvind, hydrogen, batteriteknologi, grønn skipsfart, landtransport, samt skog, treforedling og andre fornybare næringer. Dette skal bidra både til at vi når vår forpliktelse under Parisavtalen, til vår oppfølging av Hurdalsplattformen og fremme omstillingen av Norge til et lavutslippssamfunn.