Skriftlig spørsmål fra Terje Halleland (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1888 (2021-2022)
Innlevert: 22.04.2022
Sendt: 25.04.2022
Besvart: 09.05.2022 av olje- og energiminister Terje Aasland

Terje Halleland (FrP)

Spørsmål

Terje Halleland (FrP): Kan statsråden garantere for at regjeringen ikke vil bidra med mer enn de 3 milliarder kronene som allerede er lovet til CCS-prosjektet på Klemetsrud i Oslo, i tilfellet kostnadsrammen i prosjektet vokser?

Begrunnelse

Byrådet i Oslo skal nå sette i gang CCS-prosjektet på Klemetsrud i Oslo. Karbonfangst ved søppelforbrenningsanlegget fikk opprinnelig ikke fullfinansiering gjennom statens Langskip-prosjekt, og EU avslo søknaden på innovasjonsmidler til fra Oslo kommune. Staten har likevel forpliktet seg til å bidra med en delfinansiering på 3 milliarder kroner, men stilt krav om at Oslo kommune måtte sikre det resterende finansieringsbehovet.
Vi ser nå at Langskip-prosjektet med karbonfangst ved Norcems anlegg i Brevik får en budsjettsprekk. Teknisk Ukeblad skrev 14. april 2022 at budsjettet sprekker med 850 millioner kroner og at hele prosjektet står i fare for å bli skrinlagt om ikke forhandlinger fører til økt finansiering fra en av partene.
Regjeringen skriver i den nylig fremlagte Energimeldingen at:

«Med mindre partene blir enige om å fortsette, eller den ene av partene tar på seg å finansiere ferdigstillingen alene, vil prosjektet bli skrinlagt, og hver av partene tar sine kostnader.»

Regjeringen har sendt tydelig signaler om at den har mer tro på prosjektet i Brevik, enn prosjektet på Klemetsrud. Regjeringen har også prioritert finansiering av Brevik-prosjektet, samtidig som det har blitt gitt tydelig signal om at det ikke er aktuelt for staten å påta seg et større finansieringsansvar i Klemetsrud-prosjektet. I lys av budsjettsprekken i Brevik-prosjektet er det derfor av interesse å få avklart om det er aktuelt for staten å påta seg et større finansieringsansvar om kostnadsrammen i Klemetsrud-prosjektet øker.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: CO2-håndteringsprosjektet Langskip bidrar både til viktige utslippsreduksjoner, og til utvikling av CO2-håndtering i Europa gjennom kostnadsreduksjoner for kommende prosjekter og at CO2-kilder i Europa kan lagre CO2 i Norge.
I januar 2021 ble det inngått en tilskuddsavtale mellom staten og Fortum Oslo Varme som trer i kraft dersom Fortum Oslo Varme dekker den resterende finansieringen gjennom tilskudd fra EU, egne midler eller andre kilder. Dersom det er klart at kostnadene vil overstige det avtalte maksimalbudsjettet i avtalen er ingen av partene forpliktet til å yte ytterligere finansiering, med mindre den andre part selv velger å dekke hele overskridelsen. I en slik situasjon er partene er imidlertid forpliktet til å søke å finne en omforent løsning for prosjektet. Jeg legger ikke opp til å reforhandle dette avtalevilkåret.
Dersom prosjektet blir vedtatt skal det være god kostnadskontroll. Olje- og energidepartementet vil ha tett oppfølging av prosjektet gjennom Gassnova. Dersom det allikevel skulle komme en overskridelse vil jeg, i tråd med avtalen, ivareta statens interesser gjennom en god dialog med selskapet, for å finne en omforent løsning for prosjektet.
Jeg vil redegjøre for status i prosjektet i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2022.