Skriftlig spørsmål fra Sveinung Stensland (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1902 (2021-2022)
Innlevert: 25.04.2022
Sendt: 26.04.2022
Besvart: 03.05.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Sveinung Stensland (H)

Spørsmål

Sveinung Stensland (H): Vil statsråden sørge for at påtalejuristene får bedre kjennskap om de rettslige virkemidlene de har til å begjære innleggelse av pasienter med psykose og økt voldsrisiko som begår alvorlig kriminalitet, og hvordan vil hun eventuelt sørge for dette?

Begrunnelse

Det fremgår av Ukoms rapport «Hva kan vi lære etter et drap begått i psykotisk tilstand?» at innleggelsesbegjæringer brukes sjelden av politiet og påtalemyndigheten. Ifølge en undersøkelse Ukom har foretatt blant jourhavende politiadvokater, svarer politiadvokatene stort sett

«at de ikke kjenner til bestemmelsen som åpner for innleggelsesbegjæring fra politiets side. Flertallet av de vakthavende legene sier at de kjenner til bestemmelsen, men bare én av legene har opplevd å motta en slik innleggelsesbegjæring».

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Som ledd i politiets arbeid med for å forebygge alvorlige voldshendelser som kan ha sammenheng med alvorlig psykisk sykdom, vurderer jeg det som svært viktig at politiet er godt kjent med muligheten for selv å begjære tvangsinnleggelse etter psykisk helsevernlov. Da det i Ukoms rapport Hva kan vi lære etter et drap begått i psykotisk tilstand?, som ble fremlagt medio desember 2021, ble påpekt at flere politijurister ikke kjenner til bestemmelsen om innleggelsesbegjæringer, fant departementet at det var behov for umiddelbar oppfølging. Politidirektoratet (POD) ble derfor bedt om å sørge for rask informasjon ut til politidistriktene om den nylig fremlagte rapporten, informasjon om rundskrivet Helsetjenestens og politiets ansvar for psykisk syke (2012), som omtaler hjemmelen, samt informasjon om ev. hvor og hos hvem det kan søkes nærmere veiledning.
Jeg har fra POD fått opplyst at rapporten ble sendt til politidistriktene sammen med forslag til mal for bruk ved innleggelsesbegjæringer. Det er fra direktoratets side også orientert om Ukom-rapportens funn og anbefalinger i møte med politidistriktenes fag- og opplæringsansvarlige innenfor forebygging og påtale. I tillegg er det foretatt en kartlegging av politidistriktenes bruk og rutiner for bruk av innleggelsesbegjæringer som del av et arbeid med å bedre politiets kunnskap om bruk av innleggelsesbegjæringer.
Jeg forutsetter at de rettslige virkemidlene påtalemyndigheten har i møte med disse vanskelige sakene nå er godt kjent blant politijuristene, og at direktoratet påser at kunnskapen vedlikeholdes og omsettes i god praksis.