Lene Westgaard-Halle (H): Når vil statsråden sørge for at det etablerte grensehandelsbarometeret vil være detaljert nok til å kunne måle sammenhengen mellom grensehandel, avgiftsnivå, norske arbeidsplasser og norsk matproduksjon?
Begrunnelse
Før pandemien førte til stengte grenser mellom Sverige og Norge, viste SSBs kvartalsvise tall at nordmenn grensehandlet for ca. 16 milliarder kroner årlig. SSBs pilotundersøkelse basert på september 2019, indikerer at grensehandelen kan være så høy som 2 milliarder kroner månedlig – altså betydelig høyere enn SSBs tidligere estimater. Pilotundersøkelsen indikerte også hvilke varer nordmenn grensehandler, og anslo at ca. halve handlekurven var fylt med avgiftsbelagte varer som sjokolade, alkohol og tobakk. Den høye grensehandelen fører til tap av både arbeidsplasser og skatteinntekter i Norge.
Det er i dag lav kunnskap om hvor omfattende grensehandelen er, hvor omfattende konsekvensene er og hva de viktigste driverne er. Stortinget har vedtatt at det skal gjennomføres bedre og mer omfattende målinger av grensehandelen, slik man lenge har gjort i Danmark. Den forrige regjeringen satte i gang arbeidet og inngikk en avtale med SSB om å utvikle ny og forbedret grensehandelsstatistikk.
For å se hvilke konsekvenser grensehandelen har for alt fra arbeidsplasser og matproduksjon i Norge til kosthold og folkehelse, må nytt og forbedret kunnskapsnivå på plass så raskt som mulig.
Det danske skatteministeriet utgir årlig rapporten «Skatteøkonomisk redegørelse». Formålet med denne er å gi dypere innsikt i samspillet mellom skatt og samfunnsøkonomi, og gi bedre bakgrunn for eventuelle beslutninger og om å endre på skatter og avgifter. Grensehandelen og dens konsekvenser gis betydelig oppmerksomhet i denne rapporten.
Den danske rapporten inkluderer både tradisjonell og digital grensehandel. Den omhandler utviklingen i grensehandel innen ulike kategorier nytelsesmidler som alkohol, sjokolade og lignende. Videre inneholder den informasjon om grensehandel av andre varer som klær, medisin, kosmetikk og lignende. En detaljert oversikt gir mulighet til å følge utviklingen innen kategoriene, og dermed også effekten av de konkrete avgiftsendringer. Et norsk grensehandelsbarometer bør gi Storting og regjering kunnskapen som trengs for å utvikle en treffsikker avgiftspolitikk, som ivaretar norsk landbruk, norske arbeidsplasser og styrker konkurransen i norsk dagligvarehandel til det beste for forbrukerne.