Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1930 (2021-2022)
Innlevert: 27.04.2022
Sendt: 28.04.2022
Besvart: 06.05.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Vil regjeringen gi økonomisk støtte til seriøse aktører, som NSFUR, for å sikre trygg transport av ukrainske flyktninger til Norge?

Begrunnelse

På Notodden har det blitt etablert en stiftelse som heter «The Norwegian Support For Ukrainian Refugees foundation» (NSFUR). Stiftelsen har som formål å levere sivilt utstyr til ukrainske flyktninger samt hjelpe flyktningene som ønsker transport til Norge. Stiftelsen har et høyt fokus på kvalitet i tilbudet sitt, slik at flyktninger ikke utsettes for ulike former for utnyttelse og menneskesmugling. Derfor har bussene de benytter kvalifisert personell om bord, som lege, helsearbeidere og tolker. NSFUR har allerede tatt flere turer og hentet flyktninger som har blitt kjørt rett til mottak i Norge, blant annet Helsfyr og Lørenskog.
Å sikre god kvalitet på transporten medfører en del kostnader. Stiftelsen har samlet inn en god del midler, men behovet vil forbli stort så lenge krigen varer – og sannsynligvis også en stund etter en eventuell fred i Ukraina. For at aktører som NSFUR skal kunne fortsette med sitt virke er det viktig at norske myndigheter kommer på banen så snart som mulig. Vilkåret for en slik bistand fra myndighetene bør være at aktørene og søkerne driver på en seriøs måte, har egne regnskap og egen revisor.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Regjeringen er opptatt av at fordrevne fra Ukraina som søker beskyttelse i Europa skal ivaretas på en trygg og forsvarlig måte. Det foregår nå i stor grad en naturlig fordeling av flyktninger i Schengen-området ved at de som kommer selv reiser til ulike land, herunder ved hjelp av gratis transport fra naboland. En del av disse velger å komme til Norge. Det har de siste ukene ankommet et betydelig antall ukrainske asylsøkere til landet.
Jeg mener det er viktig at overføring av flyktninger skjer på en ordnet og regulert måte. Regjeringen tar ansvar for dette ved å bistå med å avlaste Ukrainas naboland med overføring av fordrevne fra Ukraina. Regjeringen har tilbudt Moldova overføring av 2500 ukrainske flyktninger fra landet. I tillegg har regjeringen tilbudt evakuering av inntil 550 ukrainere med behov for sykehusbehandling og deres pårørende. Dette innebærer totalt overføring av 5250 personer. Utlendingsforvaltningen og helsemyndighetene jobber med den praktiske gjennomføringen av hhv. overføring fra Moldova og medisinsk evakuering.
Det er pågående dialog og samarbeid mellom myndighetene i Ukrainas naboland, EU og relevante mellomstatlige organisasjoner for å sørge for humanitær bistand til fordrevne og tilrettelegging for fordeling mellom europeiske land. Norge, sammen med andre Schengen-assosierte land, deltar på relevante samarbeidsarenaer for utvikling av felles løsninger.
Jeg setter pris på engasjementet i den norske befolkningen og fra sivilsamfunnet for å bistå fordrevne fra Ukraina. Dette er et engasjement som er viktig når flyktningene kommer til landet. Regjeringens utgangspunkt er imidlertid at vi fraråder organisering av private transporter av ukrainske flyktninger mellom europeiske land. Jeg er enig i at transporttjenester bør være forsvarlige og trygge. Det er likevel ikke aktuelt for regjeringen å gi støtte til private transportinitiativer, og slik indirekte oppmuntre til en virksomhet vi mener ikke er ønskelig. I kriser er det dessverre slik at det er mennesker som vil benytte mulighetene som kan oppstå for å utnytte sårbare mennesker. Slike private initiativer medfører en risiko for menneskehandel og menneskesmugling. Dette er forhold det er krevende for myndigheter både i Ukrainas naboland og her hjemme å avdekke og forhindre.
Avslutningsvis vil jeg peke på at Norge gir omfattende støtte til Ukrainas naboland basert på de behovene landene gir uttrykk for. Dette skjer gjennom EUs sivile beredskapsmekanisme og etablerte humanitære organisasjoner. Vi vurderer løpende hvordan Norge kan bistå på en best mulig måte slik at hjelpen når de med størst behov.