Skriftlig spørsmål fra Grunde Almeland (V) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1943 (2021-2022)
Innlevert: 29.04.2022
Sendt: 29.04.2022
Besvart: 06.05.2022 av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

Grunde Almeland (V)

Spørsmål

Grunde Almeland (V): Statsråden har bedt nasjonalbibliotekaren utrede en ny boklov.
Vil utredningen sendes på høring?

Begrunnelse

I Hurdalsplattformen skriver regjeringen at de vil legge frem en boklov som sikrer fastprissystemet. Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre skal lede utredningsarbeidet før regjeringen legger fram forslaget til den nye bokloven. Utredningen skal vurdere hva som hører hjemme i en boklov, og hva som krever andre tiltak enn lovregulering.
I Klassekampen 24. mars uttaler Sira Myhre at den mest omfattende delen av utredningsarbeidet allerede er ferdig, nemlig møtene med aktørene i bransjen. Nå gjenstår skrivearbeid og politiske avklaringer før forslaget går ut på høring.
Kultur- og likestillingsministeren uttaler til Klassekampen at forslaget skal gå ut på høring fordi hun ønsker at aktørene i bransjene skal møtes til debatt og komme med innspill, slik at det blir noe som reelt sett diskuteres før regjeringen lander på noe.
Det fremstår som noe uklart hva det innebærer at politiske avklaringer skal gjøres før forslaget går ut på høring. Dersom det er et ferdig lovforslag fra regjeringshold som skal ut på høring, kan verdifulle innspill fra andre partier gå tapt i prosessen.
Ved større lovendringer kan regjeringen orientere Stortinget eller få Stortingets syn på enkelte problemstillinger, før den fremmer et lovforslag. Dette legger også utredningsinstruksen § 3-3 opp til. Det er også vanlig at det kommer en stortingsmelding som gir Stortinget anledning til å komme med kommentarer før et konkret lovforslag utarbeides. Når vi nå skal lovregulere et felt som tidligere har vært uregulert, bør det være særlig grunn til å invitere med andre politiske partier inn i lovarbeidet før det konkrete lovforslaget utarbeides.

Anette Trettebergstuen (A)

Svar

Anette Trettebergstuen: Takk for viktig spørsmål om en lov som er viktig for regjeringen å holde tempo og prosess på. Arbeidet med ny boklov ble satt i gang den andre dagen vi kom i regjering.
Litteraturen er nøkkel til kritisk refleksjon og gode opplevelser, og vi trenger bredde, mangfold og kvalitet i norsk litteratur. Det skal bokloven bidra til å sikre.
Aslak Sira Myhre er i en periode utlånt fra Nasjonalbiblioteket til departementet for å lede arbeidet med ny boklov. Han er formelt en del av departementet i denne perioden og arbeidet med boklov skjer på denne måten i regi av departementet. Arbeidet tar utgangspunkt i lovforslaget fra 2013. For å oppdatere lovforslaget har departementet gjort et internt kunnskapsinnhentingsarbeid og analysearbeid som skal benyttes til å lage et høringsnotat med forslag til lov om omsetning av bøker (boklov). Siden dette er et internt arbeid blir det ikke produsert eksterne dokumenter. Forslag til ny boklov vil på vanlig måte bli sendt på ordinær offentlig høring.
Departementet har til nå gjennomført over 40 dialogmøter med store deler av bokbransjen og alle som har meldt interesse for slike møter. Det er gitt mulighet for skriftlige innspill i arbeidet, og flere organisasjoner har levert slike.