Skriftlig spørsmål fra Seher Aydar (R) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1951 (2021-2022)
Innlevert: 30.04.2022
Sendt: 02.05.2022
Besvart: 09.05.2022 av næringsminister Jan Christian Vestre

Seher Aydar (R)

Spørsmål

Seher Aydar (R): Vil næringsministeren sørge for at staten, som største aksjonær, støtter forslag fra mindre aksjonærer om tiltak mot sikkerhetsavvik, lov- og regelbrudd, tap og sløsing i utlandet og faren for korrupsjon og menneskerettighetsbrudd, samt forslag som ber om at aksjonærene får mer innsyn i disse prosessene?

Begrunnelse

De siste årene har det flere ganger kommet frem detaljer om Equinors utenlandsaktivitet som skaper bekymring, sist i vår da tidligere juridisk direktør Hans Henrik Kloumani en rapport kom med bekymringer om at Equinor ikke var rustet til å håndtere en stigende eksponering mot korrupsjon, sanksjoner, hvitvasking og brudd på menneskerettighetene i sine utenlandsprosjekter.
Næringsministeren har, blant annet i svar på skriftlige spørsmål, understreket at staten styrer Equinor som aksjonær og innenfor rammene som fremgår av selskapslovgivningen. Styret skal jobbe etter de retningslinjer og rutiner som utarbeides for konsernet.
11. mai er det generalforsamling i Equinor, og til generalforsamlingen har det blant annet kommet aksjonærforslag som ber om flere tiltak mot store tapsunderskudd i utlandet, etterspør bedre svar på sikkerhetshendelser både i USA og Norge, og bedre informasjon til aksjonærene om pågående arbeid med kvalitetssikring, internkontroll og sikkerhet.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Equinor ASA avholder sin ordinære generalforsamling 11. mai 2022. Nærings- og fiskeridepartementet vil bruke tiden frem til dette på å gjennomgå sakene som skal behandles, herunder aksjonærforslagene og styrets vurdering av disse. Det er ikke naturlig for meg å kommentere i forkant av generalforsamlingen hvordan staten som eier vil stemme.
Jeg understreker at staten som eier legger til grunn selskapslovgivningens rolle- og ansvarsfordeling i utøvelsen av eierskapet, samt allment anerkjente prinsipper for eierstyring. Dette innebærer blant annet at det er styret og ledelsen i Equinor som har ansvaret for etterlevelse av lover og regler, at selskapet har god internkontroll og at det er etablert tilstrekkelige systemer for risikostyring.
Jeg legger opp til å legge frem en ny eierskapsmelding for Stortinget i løpet av året hvor staten som eier stiller tydelige forventninger blant annet om at selskapene skal arbeide for å ivareta menneske- og arbeidstakerrettigheter, forebygge økonomisk kriminalitet og gjennomføre aktsomhetsvurderinger i tråd med anerkjente metoder. Dette er, og vil også fremover være, en sentral del av Nærings- og fiskeridepartementets eierdialog med Equinor.