Erlend Svardal Bøe (H): Hva tenker statsråden om bekymringen for den videre fremtiden for Nasjonal kompetansetjeneste for påvisning av antibiotikaresistens (K-res) ved UNN, og hva vil statsråden gjøre for å sikre at det fortsatt skal være sterke fagmiljøer på antibiotikaresistens (AMR) som kan være både nasjonalt og internasjonalt ledende?
Begrunnelse
Det vises til oppslag i papirutgaven av Nordlys tirsdag 3. mai med overskriften «Usikker framtid for kompetansesenter ved UNN: Frykter «ryddejobb».
Antibiotikaresistens (AMR) blir kalt for «helsetjenestens klimakrise». Ifølge tall fra WHO dør minst 700 000 mennesker hvert år av sykdom som er motstandsdyktig mot antibiotika. Hvis det ikke utvikles nye typer antibiotika, og hvis antibiotikaresistensen øker, vil dette tallet øke dramatisk, og selv de enkleste infeksjoner kan i verste fall bli dødelige.
Norge trenger å ha gode fagmiljøer på AMR. Nasjonal kompetansetjeneste for påvisning av antibiotikaresistens (K-red) ved UNN anses for å være både nasjonalt og internasjonalt ledende i påvisning og karakterisering av antibiotikaresistens hos utvalgte sykdomsfremkallende bakterier. Nå frykter fagmiljøet ved UNN for fremtiden til K-res på grunn av omorganisering i nasjonale kompetansetjenester, blant annet hvordan disse finansieres.