Lene Westgaard-Halle (H): Kan landbruksministeren legge til rette, på permanent basis for at egg som er for gamle til å benyttes til ferskt konsum, kan selges til foredlingsindustrien med en prisnedskriving som gjør at dette vil være et mer opplagt valg for industrien å benytte seg av, fremfor eggene benyttes til mindre høyverdige formål?
Begrunnelse
Markedet for egg i Norge er cirka 66-70 000 tonn. Av dette går i underkant av 50 000 tonn ut i dagligvaremarkedet til konsum. Ca. 6 000- 9 000 tonn selges direkte fra bonde til forbruker. I tillegg går 8- 10 000 tonn til eggproduktfabrikkene, hvorav én DAVA Foods i Larvik.
Norge har i flere år slitt med en overproduksjon av egg som presser lønnsomheten for eggprodusentene. Nortura har, som markedsregulator, iverksatt flere tiltak for å balansere markedet uten at man kan si at det har blitt friskmeldt. Noen av de iverksatte tiltakene er gode både for landbruk og forbruker, som tiltak for å fremme de positive sidene ved egg og dermed øke konsumet. Mens andre tiltak er negative både for omdømmet til norsk landbruk og for bondens økonomi. Markedsregulator for egg har i år søkt om, og fått lov til, av Omsetningsrådet å destruere inntil 200 tonn egg fordi de er blitt for gamle til å inngå i verdikjeden for menneskemat. Dette en sløsing med verdier, ressurser og mat som Høyre mener er uakseptabel, all den tid disse eggene kan brukes på andre måter.
Vi ser samtidig at markedsregulator har fått anledning til å selge inn til 400 tonn egg til redusert pris til industrielle formål der sluttproduktene ender i den ordinære matvarekjeden. Dette tiltaket er et skikkelig «kinderegg»; det reduser eggsektorens importbehov, er billigere for norske bønder, bedre for klima og miljø og kutter matsvinnet og den miljøbelastningen det innebærer.