Skriftlig spørsmål fra Marie Sneve Martinussen (R) til finansministeren

Dokument nr. 15:1978 (2021-2022)
Innlevert: 04.05.2022
Sendt: 04.05.2022
Besvart: 11.05.2022 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Marie Sneve Martinussen (R)

Spørsmål

Marie Sneve Martinussen (R): Finansministeren har tidligere presentert et mye omtalt regnestykke over hvor mye en typisk husholdning med to voksne og to større barn vil ha i inntekter og utgifter i 2022.
Kan statsråden legge frem et tilsvarende regnestykke for en typisk husholdning med a) én voksen, b) aleneboende, c) par med barn under seks år, d) enslige forsørgere, e) pensjonister, f) enslige pensjonister, g) studenthusholdninger, h) husholdninger med lavinntekt?

Begrunnelse

Jeg har mottatt henvendelser fra personer i andre husholdningstyper enn Vedums regnestykke tar utgangspunkt i, og som mener at regnestykket ikke er representativt for deres situasjon. Det er derfor et ønske om å få presentert beregninger for flere husholdningstyper for å synliggjøre hvordan prisveksten påvirker ulike deler av befolkningen.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Det er 2,5 millioner ulike husholdninger i Norge. Regnestykket som det vises til i spørsmålet, gjelder for en gjennomsnittlig barnefamilie med barn i skolealder. Hovedkonklusjonen i regnestykket vil ikke endre seg i betydelig grad selv om vi ser på en annen type husholdning. Mindre husholdninger som for eksempel par uten barn, aleneforeldre eller aleneboende vil typisk ha mindre gjeld enn i regneeksempelet jeg presenterte. De bruker også i gjennomsnitt mindre strøm, kjører mindre bil og spiser mindre mat.
Husholdninger som er i jobb, ligger an til reallønnsvekst i år. I tillegg øker sysselsettingen kraftig, noe som bidrar sterkt til vekst i husholdningenes lønnsinntekter. Detaljer rundt husholdningenes disponible realinntekt vil bli nærmere belyst i revidert nasjonalbudsjett som fremlegges 12. mai.
Husholdninger som har høy gjeld, kan oppleve at renteøkningene mer enn spiser opp reallønnsveksten, mens husholdninger med positiv netto finansformue vil oppleve at inntektene øker som følge av høyere rente.
Fasiten på hvordan dette vil slå ut kjenner vi ikke før året er omme. Men det endrer ikke poenget beregningen er ment å illustrere: En brattere renteoppgang vil føre til økte kostnader for svært mange familier i Norge. Derfor må vi vise disiplin og holde igjen på den offentlige pengebruken i en situasjon med mangel på arbeidskraft og tiltakende inflasjon. Det er vårt viktigste bidrag til en trygg økonomi.