Rasmus Hansson (MDG): Nordic Mining har nå påbegynt innledende arbeid ved Engebøfjellet for å starte opp mineralutvinning i fjellet, selv om driftstillatelsen ikke er klar. Driftstillatelsen selskapet fikk, som er påklaget til Nærings- og fiskeridepartementet, innebærer at overskuddsmasser skal dumpes i Førdefjorden.
Mener statsråden at det er klokt å gi Nordic Mining driftstillatelse som innebærer dumping av gruveavfall i sjøen, når et konkurrerende selskap hevder at de kan drive mineralutvinning i det samme fjellet uten sjødeponi?
Begrunnelse
Norge og Paua Ny Guinea er de eneste landene i verden som tillater dumping av gruvemasser i sjøen. Nordic Minings driftstillatelse for utvinning av rutil i Engebøfjellet er blitt påklaget til Nærings- og fiskeridepartementet, som per april 2022 har sittet med klagen i ca. ett og et halvt år. Planen til Nordic Mining er å dumpe millioner av tonn med overskuddsmasser i Førdefjorden. Dette har møtt stor motstand blant lokalbefolkningen, miljøorganisasjoner og fagmiljøer. Hvis Nordic Mining får driftstillatelse fra Næringsdepartementet med de originale vilkårene, vil det ha negative effekter for miljøet og livet i og rundt fjorden.
Et konkurrerende selskap, Arctic Mineral Resources, hevder å kunne utvinne mineraler fra det samme fjellet uten sjødeponi. De ønsker å utnytte overskuddsmasser til andre formål som ikke vil kreve land- eller sjødeponi. Det som eventuelt må lagres skal deponeres i selve gruven mineralene blir hentet ut fra. Dette er en langt klokere forvaltning av mineralressurser, som skaper innovasjon i gruvenæringen og som gjør at man kan drive mer bærekraftig med minimale negative konsekvenser for omverdenen. Om man kan holde på med gruvedrift uten å dumpe det som ofte kan være giftige masser, bør det være åpenbart at man setter slike krav som minstestandard for gruvedrift i Norge.