Skriftlig spørsmål fra Helge André Njåstad (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2006 (2021-2022)
Innlevert: 08.05.2022
Sendt: 09.05.2022
Rette vedkommende: Næringsministeren
Besvart: 16.05.2022 av næringsminister Jan Christian Vestre

Helge André Njåstad (FrP)

Spørsmål

Helge André Njåstad (FrP): Vurderer regjeringen situasjonen på ny i lys av den internasjonale situasjonen?

Begrunnelse

Kommunalkomiteen besøkte nylig Svalbard og hadde mellom anna besøk til Gruve 7 som er besluttet utfasing av. Dette ble gjort før den nye situasjonen i Europa der Norsk suverenitet over Svalbard er endå viktigere. Å erstatte strømproduksjon i Longyearbyen fra lokalreist kull til diesel transportert over lange avstander er kanskje ikke i et klimaperspektiv gunstig. Ei heller for å sikre Norsk tilstedeværelse og aktivitet på Svalbard. Derfor er en ny vurdering i lys av den internasjonale situasjonen på sin plass.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Statens mål som eier i Store Norske, er blant annet gjennom drift av Gruve 7 å bidra til at kraftverket i Longyearbyen har tilgang på stabil kullforsyning. Gruvedriften har gått med betydelig underskudd de siste årene. For 2022 er det i statsbudsjettet bevilget 51 millioner kroner i tilskudd til å dekke det anslåtte driftsunderskuddet.
Lokalstyret har besluttet at dagens kullkraftverk i Longyearbyen skal stenges ned i september 2023, og erstattes med et dieselkraftverk med gradvis innfasing av fornybare energikilder. Når kullkraftverket fases ut, vil en sentral del av driftsgrunnlaget for Gruve 7 falle bort. Med bakgrunn i dette, og den økonomiske situasjonen til Gruve 7, har styret i Store Norske besluttet at produksjonen i gruven skal opphøre og opprydding igangsettes når kullkraftverket i Longyearbyen er stengt ned.
Jeg vurderer det ikke som formålstjenlig å bruke store statlige pengebeløp på å subsidiere kulldrift når vi samtidig skal redusere klimagassutslippene. Endrede energipriser er ikke et argument mot å arbeide for en sikrere og mer klimavennlig energiløsning for Longyearbyen.
Lokalstyret har gitt uttrykk for at den geopolitiske situasjonen og konsekvensene for energiprisene gjør at det på nytt skal gjennomgå og kvalitetssikre planene om å stenge kullkraftverket i september 2023. Hvis Lokalstyret på bakgrunn av gjennomgangen endrer sine planer, kan det få konsekvenser for driften av Gruve 7, og det vil kunne få bevilgningsmessige konsekvenser for driftstilskuddet som bevilges over statsbudsjettet.
Store Norske har uttalt at dersom Lokalstyret ser et behov for å utsette nedstengingen av kullkraftverket, har ikke Store Norske gjort noen tiltak som hindrer selskapet i å drive Gruve 7 noe lengre enn til september 2023.
Norsk suverenitet over Svalbard er ubestridt og ikke på noen måte påvirket av hva slags aktivitet eller tilstedeværelse vi har på øygruppen.
Regjeringen følger situasjonen og vil ev. komme tilbake Stortinget i forbindelse med den ordinære budsjettprosessen i den grad utfallet av Lokalstyrets gjennomgang innebærer budsjettmessige konsekvenser.
Store Norske har de siste årene forberedt seg på en omstilling bort fra kull, og satser bl.a. på næringseiendom og arbeider med å etablere ny virksomhet tilknyttet fornybare energiløsninger i Arktis som også vil kunne være relevant for energiomstillingen i Longyearbyen. Oppryddingen etter kullvirksomheten i Gruve 7 vil i årene etter nedstengingen være vesentlige oppgaver selskapet skal levere på og som vil bidra til å opprettholde arbeidsplasser i noe lengre tid.
Jeg har hatt flere møter med aktørene som er omfattet av omstillingen, og møtt de ansatte i Gruve 7 ifm. et besøk i Longyearbyen tidligere i år. Jeg har også tatt initiativ til at aktørene i Longyearbyen ifm. energiomstillingen vurderer ulike partnerskapskonstellasjoner som kan bidra til å akselerere næringsutvikling lokalt med sikte på at det skapes nye industrielle arbeidsplasser.