Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:2044 (2021-2022)
Innlevert: 10.05.2022
Sendt: 13.05.2022
Besvart: 23.05.2022 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Hva innebærer det at Andøya flystasjon videreføres som en alliert beredskapsbase, skal flystasjonen driftes av Forsvaret etter sommeren 2023, og hva gjør regjeringa for å sikre ivaretagelse av personellet og dermed drift av flystasjonen?

Begrunnelse

I Meld. St. 10 (2021-2022) fastslår regjeringa at den ønsker å styrke den nasjonale evnen til alliert mottak i nord, gjennom blant annet å videreføre og styrke vedlikeholdet av kritisk infrastruktur på relevante lokasjoner i Luftforsvaret, herunder Andøya. Tidligere forsvarsminister Odd Roger Enoksen bekreftet da meldinga kom at Andøya flystasjon skal bli «en permanent militær mottaksbase for allierte styrker».
Andøya flystasjon driftes i dag av Forsvaret. Da Andøya flystasjon ble vedtatt nedlagt i 2016 ble det lagt til grunn at Forsvarets arealer skulle saneres og/eller selges, og at det ikke skulle være forsvarsaktivitet på basen, men at rullebanen skulle driftes videre i full lengde. Den store usikkerheten ansatte i forsvarssektoren med tilknytning til stasjonen og lokalsamfunnet på Andøya har opplevd etter nedleggelsesvedtaket har ført til at mange har sluttet og tap av kompetanse som gjør det utfordrende å sikre driften fram til sommeren 2023. Av hensyn til personellet som er igjen, og spesielt for de som er bosatt i nærområdet, og for å stoppe videre tap av kompetanse, er det avgjørende å få klarhet i hva de nye politiske signalene faktisk innebærer for driften på Andøya flystasjon.
Mange ansatte i luftforsvaret er i dag innplassert i nye stillinger i Forsvaret, deriblant i stillinger på Evenes, men dette gjelder ikke alle. Det knytter seg spesielt stor usikkerhet til situasjonen for ansatte i Forsvarsbygg, ansatte i andre deler av Forsvaret enn luftforsvaret, som Cyberforsvaret og Forsvarets logistikkorganisasjon, og ikke minst luftforsvarsansatte i brann, redning- og plasstjenesten. Flystasjonene kan ikke driftes uten dette personellet. Spørsmålet om disse gruppene har en jobb å gå til høsten 2023 er ikke avklart. Mange ser seg derfor om etter annet arbeid og faren for en fortsatt høy sluttrate er derfor stor.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Jeg viser til brev fra Stortingets president av 13. mai 2022 med spørsmål fra stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes om hva det innebærer at Andøya flystasjon videreføres som en alliert beredskapsbase, om flystasjonen skal driftes av Forsvaret etter sommeren 2023, og hva regjeringen gjør for å sikre ivaretakelse av personellet og dermed drift av flystasjonen.
Regjeringen arbeider videre med å styrke den nasjonale evnen til mottak av allierte styrker ut over det gjeldende langtidsplan legger opp til. Knyttet til videreføringen av Andøya som alliert mottaksbase er vi i denne rammen i gang med å vurdere ulike ambisjonsnivåer. At alliert mottakskapasitet skal styrkes er en viktig prioritering for regjeringen. Jeg vil også innhente anbefalinger fra forsvarssjefen knyttet til videre ambisjonsnivå for militær virksomhet på Andøya. Dette er et arbeid som har høy prioritet frem mot sommeren og høsten 2022.
Jeg besøkte Andøya mandag 16. mai og møtte ledelsen og tillitsvalgte på flystasjonen, i tillegg til ordføreren. Det er viktig for meg å ivareta personellet på Andøya flystasjon. Dette er personer som har stått i en krevende situasjon over mange år og som likevel har levert en svært viktig innsats for forsvaret av Norge. Regjeringens ambisjon er at vi skal få en rask avklaring på hvorvidt Avinor skal overta driften av Andøya lufthavn og eventuelt rammene for dette.