Skriftlig spørsmål fra Hege Bae Nyholt (R) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:2051 (2021-2022)
Innlevert: 12.05.2022
Sendt: 13.05.2022
Besvart: 20.05.2022 av forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe

Hege Bae Nyholt (R)

Spørsmål

Hege Bae Nyholt (R): Hvorfor beregner KD kuttet i pensjonsoverføringer fra et annet nivå enn det staten har kompensert universitetene for i den gamle premiemodellen, og kan statsråden redegjøre for fordelingsvirkningene kuttet får på de ulike universitetene og høyskolene?

Begrunnelse

I den gamle premiemodellen for pensjon for universiteter og høyskoler har universitetene selv båret risikoen for pensjonsutbetalinger som har oversteget den statlige premieutbetalingen på 12 prosent, og noen år har noen av universitetene hatt større utgifter til pensjon enn staten har kompensert. Ved omleggingen av premiemodellen har ikke KD tatt utgangspunkt i den statlige premiesatsen på 12 prosent (som avspeiler overføringene fra statskassen til pensjon), men pensjonsutgiftene universitetene hadde budsjettert med for inneværende år. Det betyr at de institusjonene som allerede har store pensjonsutgifter kuttes mer i grunnbevilgningen enn utgiftene statskassen faktisk har til pensjon ved institusjonen. Disse universitetene får et netto kutt, og blir dessuten dårligere stilt til å ivareta pensjonsutgiftene sine i fremtiden. Universitets- og høgskolerådet (UHR) har allerede pekt på at premiemodell for pensjon i statlige virksomheter har ulike konsekvenser for ulike statlige virksomheter, og frykter at ordningen ikke er budsjettnøytral (Khrono 9. mars 2022).

Ola Borten Moe (Sp)

Svar

Ola Borten Moe: De 21 statlige universitetene og høyskolene har vært i samme premiefelleskap i Statens pensjonskasse (SPK), og pensjonspremien har vært lik for alle de 21 statlige universitetene og høyskolene. Premiesatsen til SPK har variert årlig, og de statlige universitetene og høyskolene har ikke blitt kompensert for endringer i pensjonssatsen fra SPK i det enkelte år.
I kompensasjonsberegningen har man tatt utgangspunkt i pensjonspremien for 2022 beregnet etter gammel premiemodell, fratrukket beregnet pensjonspremie for 2022 beregnet etter den nye premiemodellen. Den nye beregnede pensjonspremien for 2022 sammenlignes følgelig ikke med betalt pensjonspremie i 2021. Dette er samme fremgangsmåte som er brukt for hele staten.
Etter den nye modellen vil pensjonspremien variere fra institusjon til institusjon, da den nye pensjonsmodellen er virksomhetsspesifikk. Eksempelvis vil faktisk uttak av AFP ved den enkelte institusjon påvirke den årlige pensjonspremien.