Andreas Sjalg Unneland (SV): Når vil regjeringen legge frem sak om inkorporering av CRPD og statsråden igangsette et arbeid og legge frem sak for Stortinget om Lov om beslutningsstøtte, slik Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) og Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) har anbefalt for å sikre at norsk lovgivning og dagens vergemålslov endres for å være i tråd med Norges menneskerettslige forpliktelser?
Begrunnelse
Stortinget besluttet i Stortingsvedtak 848-27.04.2021: «Stortinget ber regjeringen foreta en helhetlig gjennomgang av vergemålsordningen og legge frem forslag til lovendringer som styrker og forbedrer den.» Jeg forutsetter at det er igangsatt arbeid med dette, og at statsråden kan fortelle når regjeringen vil legge frem sak for Stortinget. Ut fra de vurderinger som nå er gjort av NIM og LDO bør denne inneholde forslag til Lov om beslutningsstøtte.
LDO har sammen med NIM, Stortingets rådgivende organ for spørsmål vedrørende menneskerettigheter, i brev 20.03.2020 anbefalt daværende regjering å inkorporere FN CRPD i norsk lov. Dette er noe som også regjeringen ønsker i Hurdalserklæringen. Som det fremgår av deres brev er konvensjonen ratifisert uten reservasjoner, og er derfor bindende for Norge i sin helhet.
Tolkningserklæringene som ble avgitt i forbindelse med ratifikasjonen kan ikke oppfattes som reservasjoner, men viser til at Norge forstår konvensjonen slik at norsk lov er i samsvar med konvensjonsforpliktelsene. Rapporter fra CRPD-komiteen har likevel vist at det er strid mellom konvensjonsbestemmelser, blant annet artikkel 12, og gjeldende Vergemålslov.
LDO anbefalte høsten 2021 i rapporten «Retten til selvbestemmelse» at departementet igangsatte et arbeid med Lov om beslutningsstøtte. Hovedformålet med en slik lov er å sikre lik rett til å utøve rettslig handleevne og selvbestemmelse gjennom et frivillig tilbud om beslutningsstøtte til personer som har behov for dette. NIM har nå anbefalt det samme i rapporten «Inkorporering av CRPD i norsk rett», publisert i mars 2022. Her konkluderer NIM med at CRPD artikkel 12 forutsetter at det må innføres et system for beslutningsstøtte, og begrensninger i rettslig handleevne kan kun foretas hvis beslutningsstøtte ikke fører fram.
Det er særlig personer med kognitive funksjonsnedsettelser som i dag blir fratatt muligheter for selvbestemmelse gjennom vergemålsloven. Innvendinger mot å endre loven har vært at enkelte ikke selv tydelig kan uttrykke egen vilje og egne valg. Dette er i seg selv ingen grunn for å frata enkeltpersoner rettslig handleevne. Isteden bør det gjennom lovbestemmelser legges opp til at målet er at personens egen vilje skal styre beslutninger og prioriteringer for eget liv.