Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2065 (2021-2022)
Innlevert: 13.05.2022
Sendt: 16.05.2022
Besvart: 24.05.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Synes justisministeren det er greit at saker henlegges i saker med kjent gjerningsperson?

Begrunnelse

Moss Avis kunne nylig fortelle om en person som ble frastjålet dekk for 20-30 000 kr. Han som ble utsatt for tyveriet overleverte bildebevis, lydopptak, vitner og adresse på gjerningspersonen til Politiet. Allikevel ble saken henlagt. Jeg ber om svar på generelt grunnlag om statsråden synes det er greit at saker med kjent gjerningsperson henlegges da jeg har forståelse for at statsråden ikke kan uttale seg i en enkeltsak.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Henleggelser av saker med kjent gjerningsperson vil gjerne oppleves som urimelig for den fornærmede. Slike henleggelser kan utfordre tilliten til politiet, påtalemyndigheten og strafferettspleiens preventive funksjon.
Riksadvokaten gir, innenfor de rammer Storting og regjering fastsetter, årlige føringer for prioriteringene i sitt mål- og prioriteringsrundskriv. Med bakgrunn i at mesteparten av den anmeldte kriminaliteten faller utenfor riksadvokatens sentrale prioriteringer, har riksadvokaten i tillegg gitt spesifikke retningslinjer for henleggelse på grunn av manglende saksbehandlingskapasitet. Politiet og påtalemyndigheten må, som annen offentlig virksomhet, prioritere.
Det er adgang til å henlegge en sak mot kjent gjerningsperson på grunn av manglende saksbehandlingskapasitet, men adgangen er meget snever og det må foreligge en særlig grunn for å kunne gjøre det. Hver enkelt sak skal undergis en konkret vurdering, og i denne vurderingen er det relevant om fornærmede er en privatperson eller en bedrift, eller et forvaltningsorgan med mulighet for selv å reagere med administrativ sanksjon. Sentralt prioriterte og andre alvorlige lovbrudd kan ikke henlegges av kapasitetsgrunner.
Dersom man som fornærmet er uenig i politiets beslutning om kapasitetshenleggelse, kan man klage til statsadvokaten. Klager over politiets kapasitetshenleggelser skal behandles grundig. På denne måten søker påtalemyndigheten å sikre en praksis i samsvar med de føringer som er gitt.