Skriftlig spørsmål fra Terje Halleland (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:2067 (2021-2022)
Innlevert: 14.05.2022
Sendt: 16.05.2022
Besvart: 27.05.2022 av olje- og energiminister Terje Aasland

Terje Halleland (FrP)

Spørsmål

Terje Halleland (FrP): Hva koster en slik elektrifisering pr. tonn spart CO2, og hvilke konsekvenser vil dette få for kapasitet for kraft på land?

Begrunnelse

OKEA ASA har søkt om tillatelse til elektrifisering av plattformene Draugen og Njord med kraft fra land. Vi ser at flere har verget seg mot en slik politikk fordi kraftbruken ikke skaper nye verdier og arbeidsplasser. Flere partier har også tatt til ordet for å sikre tilstrekkelig fornybar kraft til ny- og eksisterende industri på fastlandet før en bruker tilgjengelig kraft på elektrifisering. Regjeringen selv har sagt at elektrifiseringen av sokkelen i størst mulig grad skal skje med havvind eller annen fornybar strøm produsert på sokkelen.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Regjeringen vil at norsk petroleumsindustri skal utvikles og vil legge til rette for fortsatt høyt aktivitetsnivå på norsk sokkel. Utslippene fra olje- og gassvirksomheten skal ned.
Hovedvirkemidlene for å oppnå dette er at selskapene har kvoteplikt og må betale CO2-avgift. De høye utslippskostnadene dette medfører gir oljeselskapene sterk egeninteresse av å redusere sine utslipp av klimagasser, blant annet gjennom drift med kraft fra land. Mer drift med kraft fra land er nødvendig for at de ambisiøse målene om utslippsreduksjoner fra sektoren skal kunne nås.
Rettighetshaverne på feltene Draugen og Njord i Norskehavet arbeider med planer for omlegging av energiforsyningen på de to plattformene på feltene. De planlegger tilknytting til kraftnettet på Straum i Åfjord kommune. Prosjektet innebærer en kraftkabel fra land til Draugen-plattformen og deretter videre til Njord-plattformen, samt modifikasjoner på Draugen- og Njord-plattformene.
Planleggingsarbeidet rettighetshaverne nå gjennomfører skal etablere det grunnlaget selskapene trenger for å kunne ta en ev. investeringsbeslutning. Investeringsbeslutning, med påfølgende innlevering av utbyggingsplaner etter petroleumsloven for prosjektet, er planlagt i løpet av 2022.
Som del av planleggingsarbeidet blir det gjort en konsekvensutredning etter petroleumsloven. Denne skjer i henhold til et utredningsprogram fastsatt av departementet og vil bli sendt på høring i løpet av sommeren. I konsekvensutredningen vil blant annet beregninger av kostnader og utslippsreduksjoner som følge av prosjektet inngå.
Denne type prosjektet krever også konsesjon etter energiloven og havenergilova. Søknaden knyttet til det planlagte elektriske anlegget er til behandling i NVE. I denne konsesjons-behandlingen vil relevante hensyn vurderes og ivaretas, herunder konsekvenser for kraftnettet på land.
Det er først etter at rettighetshaverne har tatt investeringsbeslutningen, basert på et fullstendig beslutningsgrunnlag, kan søke om godkjenning fra myndighetene etter petroleumsloven. Sendes det inn en slik søknad vil departementet behandle den i henhold til regelverket.