Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2071 (2021-2022)
Innlevert: 15.05.2022
Sendt: 16.05.2022
Besvart: 23.05.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): I flere byer, som Arendal, ser vi urovekkende utvikling innen ungdomsmiljøene, med grov vold, uprovosert blind vold, ran, trusler og annen asosial destruktiv og negativ adferd. I Arendal har det vært flere hendelser de siste ukene hvor både barn, ungdom og voksne har blitt overfalt og utsatt for vold og trusler av flere gjerningsmenn.
Kan justisministeren redegjøre for om hun er klar over situasjonen, og hva som kan gjøres for å stoppe slik utvikling og destruktiv adferd så fort som mulig før flere blir skadd?

Begrunnelse

Politiet ser en økning av vold og ran blant unge i Arendal, hvor flere uskyldige barn, unge og voksne har gått i Arendal og omegn, for så å bli angrepet av flere gjerningsmenn, og påført store skader.
Agderposten skrev den 12. mai "Den siste uka har politiet hatt minst fire hendelser på bordet hvor ungdom har vært involvert i ran og vold. Noen av hendelsene har vært grove, hvor det har vært både trusler om vold – og målrettet vold.
Ofrene som ble angrepet har også blitt truet med vold og verre hvis det går til politiet.
Det er ønskelig å vite hva som gjøres for å beskytte uskyldige i Arendal og andre steder, og hva man gjør for å fjerne destruktive og kriminelle elementer fra gatene, eller får den ødeleggende oppførselen til å opphøre raskest mulig.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Grov integritetskrenkende kriminalitet, som alvorlig vold mot barn og voksne, er både et samfunns- og et folkehelseproblem. Det fremgår derfor av Riksadvokatens mål og prioriteringsskriv for straffesaksbehandlingen at det er særlig viktig med høy oppklaring i slike saker.
Når det gjelder den konkrete situasjonen i Arendal har jeg tillitt til at politidistriktet følger utviklingen nøye og iverksetter nødvendige tiltak i tråd med de føringer som er gitt i Riksadvokatens mål og prioriteringsskriv. Det er lokalt politi som har de beste forutsetningene for å løse utfordringene i sitt distrikt, særlig på dette området. Politidirektoratet vil i 2022 også starte et arbeid med å utvikle og iverksette løsninger for å styrke lokale polititjenester.
Jeg er opptatt av at saker som gjelder alvorlig kriminalitet skal følges opp av politi og påtalemyndighet både med hensyn til forebygging og straffesaksbehandling. I statsbudsjettet for 2022 har regjeringen blant annet styrket bevilgningen til politiets innsats mot kriminalitet, herunder voldskriminalitet med 200 millioner kroner. I tillegg er det bevilget 26,3 millioner ekstra til påtalejuristene i politiet.