Grunde Almeland (V): Det grønne skiftet nødvendiggjør at forbruket endres fra å eie til å leie, låne og lease mer.
Hva planlegger statsråden å gjøre for å sikre forbrukerrettighetene slik at det blir tryggere å velge sirkulære løsninger?
Begrunnelse
Dersom Norge skal nå klimamålet, må privat forbruk ta sin del av ansvaret. Privat forbruk utgjør 41 prosent av BNP, og bærekraftige valg blir dermed et viktig bidrag i omstillingen til en sirkulær økonomi. En avgjørende endring i denne omstillingen til et mer bærekraftig forbruk er å gå fra å eie til å leie, lease og låne gjenstander der det er fornuftig, f.eks. ved gjenstander en sjelden bruker. I regjeringens «Kunnskapsgrunnlag for nasjonal strategi for sirkulær økonomi» har næringslivsrepresentanter innen varehandel rangert økt tilbud av utleie og leasingtjester som det fjerde viktigste tiltaket for økt sirkularitet og økonomisk verdiskapning.
I Norge råder det en sterk kultur for å eie fremfor å blant annet leie, noe som ifølge kunnskapsgrunnlaget utgjør en barriere som reduserer markedet for sirkulære forretningsmodeller. En slik barriere til en mer sirkulær økonomi omfatter manglende forbrukervern; mens forbrukere ved kjøp av ting opplever trygghet gjennom forbrukerkjøpsloven, eksisterer det intet lovverk for leie, leasing og lån. Forbrukere har da ingen effektiv beskyttelse mot urimelige eller dårlige avtaler, noe som kan medføre utrygghet og manglende vilje til å velge grønnere alternativer til kjøp.
For eksempel har VG og NRK nylig avdekket utnyttelse av russ ved bruk av urimelige avtaler for leie av russebuss. Mange av russegruppene ble gjennom kontrakten ansvarliggjort for urimelige betalingskrav med enorme summer og fikk ingen hjelp der bussene streiket. I tillegg har Forbrukerrådet foretatt en intern undersøkelse i leiemarkedet som viser at et fåtall av leieavtalene ivaretar sentrale forbrukerrettigheter.