Une Bastholm (MDG): Barneombudet har bedt Barne- og familiedepartementet om å utarbeide en veileder til utredningsinstruksen om barnerettighetsvurderinger for å sikre bevisstgjøring og informasjon om at konsekvenser for barn må kartlegges og vurderes i statlige tiltak.
Hva er status på departementets arbeid med dette?
Begrunnelse
Barneombudet har som lovpålagt oppgave å ivareta barns interesser i samfunnet og følge med på om lovgivning og forvaltningspraksis samsvarer med de forpliktelser Norge har etter FNs barnekonvensjon. Barneombudet melder om at statlige tiltak ofte mangler en vurdering av hvilke konsekvenser ulike forslag har for barns rettigheter. Dette kan føre til at hensynet til barn overses og at barns interesser ikke blir ivaretatt. Sviktende kunnskapsgrunnlag kan føre til at ressurser blir brukt på tiltak uten effekt, eller i verste fall med uheldige virkninger.
Pandemien har vist oss konsekvensene av beslutninger fattet på sviktende kunnskapsgrunnlag. Koronakommisjonens andre rapport slår fast at barn og unge ikke ble skjermet slik myndighetene hadde som mål.
Det er behov for målrettede tiltak for at barns rettigheter i større grad blir en del av beslutningsgrunnlaget. For å sikre dette er det nødvendig med økt bevisstgjøring og informasjon om at konsekvenser for barn må kartlegges og vurderes. Barneombudet har derfor bedt Barne- og familiedepartementet om å utarbeide en veileder til utredningsinstruksen om barnerettighetsvurderinger, som er et verktøy for å sikre dette.