Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:2105 (2021-2022) Innlevert: 19.05.2022 Sendt: 20.05.2022 Rette vedkommende: Justis- og beredskapsministeren Besvart: 31.05.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl
Olaug Vervik Bollestad (KrF): På mange asylmottak er det stor mangel på nødvendige hygiene- og menstruasjonsprodukter for kvinnene som er på mottakene. Mange av de som har ankommet Norge mangler også registrering og får dermed ikke ressurser, og kan videre ikke kjøpe disse produktene selv. Hva vil statsråden gjøre for å sikre at alle som trenger det får nødvendige hygieneartikler mens de er på asylmottak?
Emilie Mehl: I mars så vi en historisk kraftig økning i ankomster av fordrevne fra Ukraina, og i den krevende startfasen av denne ankomstsituasjonen kan det ha oppstått situasjoner hvor det ikke alltid var tilgang på hygieneprodukter for å dekke alles behov. Situasjonen ble imidlertid raskt tatt tak i og det er ikke lenger et problem. I dag er det også god registreringskapasitet for å håndtere alle nyankomne. Regjeringen er opptatt av at alle som søker beskyttelse i Norge skal tas imot på en god måte, og gis et forsvarlig innkvarteringstilbud. Asylsøkere får ved ankomst utdelt det nødvendigste de har behov for, som sengetøy og kles- og hygienepakker.Alle fordrevne som registrerer seg i Norge får tilbud om innkvartering av Utlendingsdirektoratet (UDI). Om lag 7 500 fordrevne fra Ukraina bor i mottak, og i underkant av 7 000 av disse bor i akuttinnkvartering. UDI stiller en rekke krav til driftsoperatørene av akuttinnkvarteringer. Deriblant er det krav om at det skal være tilgang på hygieneartikler, herunder menstruasjonsprodukter ved behov, for de som bor i akuttmottak. For de som bor i andre typer mottak dekker ytelsene til livsopphold innkjøp av slike produkter utover det man får utdelt ved ankomst.For de som bor privat har regjeringen midlertidig utvidet ordningen med alternativ mottaksplass (AMOT) til å også omfatte personer fordrevet fra Ukraina som er i målgruppen for midlertidig kollektiv beskyttelse. Hvis kommunen og UDI inngår en avtale om alternativ mottaksplass, vil kommunen motta et månedlig tilskudd frem til bosetting. For personer som er del av en slik ordning er det dermed kommunene som ved behov plikter å gi de nødvendige ytelsene, f.eks. for å dekke kostnader til hygiene- og menstruasjonsartikler.