Bård Hoksrud (FrP): Hvorfor setter ikke regjeringen av en eneste krone ekstra til fastlegene i revidert nasjonalbudsjett, når 150 000 norske innbyggere står uten fastlege og det i valgkampen ble lovet å gi bevilgninger på opp mot 4 milliarder kroner til fastlegene?
Begrunnelse
I valgkampen lovet AP og Ingvild Kjerkol store midler for å redde fastlegeordningen. Kjerkol gikk høyt på banen og lovet å møte tett opp mot Legeforeningens krav på rundt 4 milliarder kroner til å redde fastlegeordningen. I regjeringens første statsbudsjett kom det en tilleggsbevilgning på 100 millioner kroner, og i revidert nasjonalbudsjett kom det ikke noen ting. Med grunnbeløp (tilskuddet) til fastlegene på 1,7 milliarder kroner, kan man trygt si at regjeringen er langt unna å nå Legeforeningens krav om at man må opp i 4 mrd. kroner som både leger og vanlige folk opplevde at ble lovet av Arbeiderpartiet i valgkampen.
I dag er det rundt 150 000 norske innbyggere som står uten fastlege, til tross for at alle har krav på det. Dette er en viktig sak for veldig mange, og når lovnadene i valgkampen var store, mens resultatene er lave, er det mange som føler seg lurt. Fremskrittspartiet mener det er viktig å sette i gang tiltak for å redde fastlegeordningen umiddelbart. Samfunnet står i en vanskelig situasjon, og 150 000 mennesker får ikke resepter, hjelp og sykemeldinger, på grunn av mangelen på fastleger. I Dagens Medisin kan man lese at Nils Kristian Klev i Allmennlegeforeningen si at regjeringen fremstår som helt handlingslammet og at enda flere vil miste fastlegen sin. Det er jo interessant å vite om statsråden er tilfreds med en sånn omtale av jobben hun og regjeringen har gjort.