Skriftlig spørsmål fra Marie Sneve Martinussen (R) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:2124 (2021-2022)
Innlevert: 20.05.2022
Sendt: 23.05.2022
Besvart: 30.05.2022 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Marie Sneve Martinussen (R)

Spørsmål

Marie Sneve Martinussen (R): Stiller statsråden seg bak den rådgivende overlegen i NAV sine uttalelser og bør NAV, etter statsrådens syn, formidle slike holdninger og hva vil statsråden foreta seg for å forsikre seg om at syke ikke blir mistenkeliggjort og dermed får det vanskeligere i møte med NAV?

Begrunnelse

I et foredrag fra 2019 (https://www.youtube.com/watch?v=YdOE8fZ0aIc) som nå verserer i sosiale medier gir en rådgivende overlege i NAV, Gudleik Leir, råd til bedrifter både om å bestride sykemeldinger oftere og understreker at arbeidsgiver kan kreve at «ansatte skal møte hver dag, for eksempel ved liggende transport for å dokumentere at funksjonstapet fortsatt er der.» I samme foredrag hevdes det også at sykemelding kun er en leges mening og at leger er ute av stand til å vurdere funksjon. Arbeidsgivere rådes i dette foredraget til å unngå legen, og i stedet «gripe pasienten før legen gjør det, etterpå er det for seint.» Siden dette foredraget er i regi av NAV arbeidslivssenter i Oslo, og den samme overlegen fremdeles holder foredrag, så er det grunn til å anta at dette er avklart innad i etaten. Rødt er bekymret for om dette gir uttrykk for en generell holdning til sykemeldte innad i NAV.
Det er en utfordring at mange syke og uføre møtes med mistro og mistenkeliggjøring, noe som kan bli en ekstra tilleggsbelastning for den syke. I mange år har politiske signaler til NAV vært at man må stramme inn på ytelsene. Rødt frykter at disse signalene kombinert med en uheldig retorikk fra enkelte politikere, har ført til at NAV i noen tilfeller gjør det vanskeligere for sykemeldte og uføre enn nødvendig.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Jeg har forståelse for at det stilles spørsmål ved sitatene som gjengis i spørsmålene fra stortingsrepresentant Martinussen. Arbeids- og velferdsdirektoratet opplyser at dette er formuleringer som ikke gir et riktig bilde av hvordan etaten møter sykemeldte i oppfølgingsarbeidet.
Den forebyggende og inkluderende innsatsen for å bidra til redusert sykefravær skal være forankret på arbeidsplassen. Arbeids- og velferdsetaten skal ha god dialog med arbeidsgiverne og bidra til å støtte opp under det bedriftsinterne sykefraværsarbeidet med de virkemidler etaten har. I sykefraværsoppfølgingen kreves det samhandling mellom arbeidstakerne, arbeidsgiverne og behandlere.
I forlengelsen av dette vil jeg kort redegjøre for rollen til de rådgivende overlegene i Arbeids- og velferdsetaten. Disse bistår veiledere og saksbehandlere med kompetanseoverføring og rådgivning i helserelaterte brukersaker. Gjennom å benytte sitt trygdemedisinske skjønn, forankret i folketrygdens sykdomsbegrep, etatens standarder og konsensus bidrar de rådgivende overlegene til å sikre enhetlig praksis i etaten og pålitelig forvaltning av folketrygden.
Direktoratet viser også til at de rådgivende overlegene har en rolle i å bidra til kompetansebygging og samarbeid med helsetjenesten. De skal også bidra til samfunnsopplysning i trygdemedisin, for eksempel overfor arbeidsgivere. Rådgivende overleger deltar derfor på seminarer, debatter og i media. Gjennom kompetansebygging hos helsetjenesten og arbeidsgivere kan de rådgivende overlegene bidra til økt kunnskap om helse og arbeid, forebygging av sykefravær og tilrettelegging. Med sin trygdemedisinske kompetanse skal de ha særlig oppmerksomhet på arbeid og aktivitet tross sykdom. De bidrar med dette til at arbeidsgivere kan ta sitt ansvar for oppfølging og tilrettelegging, og til å få et godt samarbeid mellom arbeidsgiver, arbeidstaker, behandler og Arbeids- og velferdsetaten.
Arbeids- og velferdsetaten skal forvalte folketrygdlovens bestemmelser om aktivitetsplikt og medvirkningsplikt. Sykmeldte skal møtes med respekt, og etaten skal gi oppfølging ut fra deres behov og situasjon. Oppfølging av sykmeldte er tema som jevnlig tas opp i styringsdialogen med Arbeids- og velferdsdirektoratet.