Skriftlig spørsmål fra Seher Aydar (R) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2148 (2021-2022)
Innlevert: 24.05.2022
Sendt: 24.05.2022
Besvart: 02.06.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Seher Aydar (R)

Spørsmål

Seher Aydar (R): Det er behov for å sikre nødvendig rekruttering innenfor kirurgi for robuste fagmiljø på begge Helgelandssykehusene.
Kan statsråden forsikre om at Helse Nord følger prosessen etter vedtaket 27. januar 2020 tilstrekkelig, slik at det sikres gode forutsetninger for rekruttering innenfor kirurgi til begge enheter, både Sandnessjøen og Mo i fremtiden?

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Helse Nord RHF har orientert meg om at de over flere år har sørget for betydelig økt utdanningskapasitet i regionen. I år tas det opp 30 % flere medisinstudenter og sykepleierstudenter sammenlignet med 2019. En høy andel av disse følger desentraliserte studiemodeller, noe som har vist seg å være av stor betydning for rekrutteringen av leger og sykepleiere – også til distriktene. Økt forsknings- og utdanningsaktivitet bidrar i tillegg til å styrke fagmiljøene ved lokalsykehusene. Helse Nord RHF samarbeider med Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet (UiT) og Helgelandssykehuset for å etablere desentralisert legeutdanning på Helgeland.
Strukturvedtaket for Nye Helgelandssykehuset angir at det skal være akuttberedskap for generell kirurgi ved sykehusene i Sandnessjøen og Mo i Rana. Rekrutteringssituasjonen anses på sikt å være tilfredsstillende. Det er leger i utdanningsløp som etter planen vil komme tilbake til Helgelandssykehuset. Det er selvfølgelig ingen garanti for at det ikke kan komme endringer i disse planene, men med den kunnskapen som fremlegges fra Helgelandssykehuset i dag er dette status.
Helgelandssykehuset oppgir at de fleste læringsmål i generell kirurgi kan oppnås ved sykehusene i Sandnessjøen og Mo i Rana, men for å oppnå tilstrekkelig volum på enkelte prosedyrer må noen til Nordlandssykehuset og Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) Tromsø. Læringsmål innen fedmekirurgi, rektumkirurgi, nyrekirurgi og volum innen tarmkirurgi kan ikke oppnås i Helgelandssykehuset. Det er derfor utarbeidet samarbeidsavtale med Nordlandssykehuset i Bodø og UNN Tromsø om rotasjonsstilling i gastrokirurgi for leger i utdanning fra Helgelandssykehuset.
Jeg vil avslutningsvis si at jeg oppfatter at Helgelandsykehuset har en klar bevissthet rundt de forholdene som stortingsrepresentanten Aydar er opptatt av i sitt spørsmål, og at de grunnleggende tiltakene som er beskrevet synes å være godt egnet til å oppnå god rekruttering i fremtiden.