Skriftlig spørsmål fra Per-Willy Amundsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2150 (2021-2022)
Innlevert: 24.05.2022
Sendt: 24.05.2022
Besvart: 30.05.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Hva er grunnen til at statsråden har endret oppfatning om behovet for etablering av ny politihøgskole?

Begrunnelse

Som stortingsrepresentant stemte statsråden for anmodningsvedtak nr. 676 av 25.02.21. Flertallet for vedtaket bestod av Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Vedtaket lyder:

«Stortinget ber regjeringen igangsette planleggingen av ny politihøgskole og komme tilbake til Stortinget på egnet måte».

I regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett foreslås imidlertid dette forslaget opphevet. I begrunnelsen for dette vises det til en rapport fra Dovre Group av 2017 – altså 4 år forut for anmodningsvedtaket Senterpartiet og statsråden stemte for – og det konkluderes deretter med at «tilstanden på bygget tilsier at ny politihøgskole ikke bør prioriteres, gitt at handlingsrommet i budsjettene i årene fremover forventes å bli vesentlig redusert sammenlignet med hva vi har blitt vant til.
Da rapporten fra Dovre Group er av langt eldre dato enn anmodningsvedtaket, antas det at den ikke kan ha hatt avgjørende betydning for statsrådens endrede oppfatning. Det bes derfor besvart hvorfor statsråden på et drøyt års tid har endret oppfatning om behovet for etablering ny politihøgskole.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Politihøgskolen (PHS) har i dag bacheloravdeling i Bodø, Stavern og Oslo, og utdanningssenter på Kongsvinger. PHS er en viktig lokal institusjon flere av disse stedene, og dagens desentraliserte struktur bidrar til et positivt mangfold i politiutdanningen. Studentene ved PHS er blant landets mest tilfredse studenter, og forskningen holder et høyt nivå.
Tilstanden på PHS’ fasiliteter i Slemdalsveien i Oslo er blitt vurdert som akseptabel på alle områder, både hva gjelder tilstand, areal/plass, egnethet og sikkerhet. Det er ikke identifisert noen utløsende behov for nye fasiliteter for PHS i Oslo nå. Det vi bli et større arbeid med å finne ut hvor en fremtidig politihøgskole skal lokaliseres og hvordan den skal utformes for å best sikre at både undervisning og forskning ved PHS forblir på dagens høye nivå.
Handlingsrommet i budsjettene fremover forventes å bli vesentlig redusert, sammenlignet med hva vi er blitt vant til. Regjeringen har varslet at flere store, offentlige byggeprosjekter må reduseres i omfang eller utsettes. Det er samtidig nødvendig å prioritere igangsettelser av andre byggeprosjekter i justissektoren fremover foran ny politihøgskole. Regjeringen mener derfor at det de nærmeste årene ikke bør prioriteres igangsetting av planlegging av ny politihøgskole. Det utelukker samtidig ikke at videre lokalisering av Politihøgskolen kan vurderes igjen på sikt, men regjeringen mener det ikke er aktuelt å starte dette arbeidet de nærmeste årene.