Geir Jørgensen (R): Hva vil landbruks- og matministeren gjøre for å sikre at Norge får fritak fra EUs foreslåtte regler om kortere holdbarhet på egg?
Begrunnelse
EU behandler i disse dager nye hygieneregler for næringsmidler av animalsk opprinnelse. Her foreslås det blant annet enn innskjerping på holdbarhetsstandarder på egg. De foreslåtte endringene i Europaparlaments- og rådsforordning nr. 853/2004 innebærer at den godkjente holdbarheten på egg vil reduseres fra 35 dager, til 28 dager. Endringene kommer som følge av problemer med salmonella i flere EU-land.
I Norsk sammenheng virker forslaget å være unødvendig og skadelig. Norske egg er salmonellafrie, og vil dermed risikere å bli merket med kortere holdbarhet i butikkhyllene, uten at det er noen helsefaglig god grunn til det. For det norske distriktslandbruket, vil en kortere satt holdbarhet kreve at egg oftere hentes oftere hos produsenter. NORTURA mener at å måtte hente egg to ganger i uka, i stedet for en gang i uka kan bety årlige merkostnader på 65 millioner. Eggprodusenten Svein Slåtsveen i Bekkarfjord har uttalt til NRK at de nye reglene kan være kroken på døra for hans virksomhet. Hyppigere transport over lange avstander fører også til høyere CO2-utslipp, og den kortere holdbarheten kan også føre til mer matkasting.