Skriftlig spørsmål fra Geir Jørgensen (R) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:2157 (2021-2022)
Innlevert: 24.05.2022
Sendt: 25.05.2022
Besvart: 02.06.2022 av landbruks- og matminister Sandra Borch

Geir Jørgensen (R)

Spørsmål

Geir Jørgensen (R): Hva vil landbruks- og matministeren gjøre for å sikre at Norge får fritak fra EUs foreslåtte regler om kortere holdbarhet på egg?

Begrunnelse

EU behandler i disse dager nye hygieneregler for næringsmidler av animalsk opprinnelse. Her foreslås det blant annet enn innskjerping på holdbarhetsstandarder på egg. De foreslåtte endringene i Europaparlaments- og rådsforordning nr. 853/2004 innebærer at den godkjente holdbarheten på egg vil reduseres fra 35 dager, til 28 dager. Endringene kommer som følge av problemer med salmonella i flere EU-land.
I Norsk sammenheng virker forslaget å være unødvendig og skadelig. Norske egg er salmonellafrie, og vil dermed risikere å bli merket med kortere holdbarhet i butikkhyllene, uten at det er noen helsefaglig god grunn til det. For det norske distriktslandbruket, vil en kortere satt holdbarhet kreve at egg oftere hentes oftere hos produsenter. NORTURA mener at å måtte hente egg to ganger i uka, i stedet for en gang i uka kan bety årlige merkostnader på 65 millioner. Eggprodusenten Svein Slåtsveen i Bekkarfjord har uttalt til NRK at de nye reglene kan være kroken på døra for hans virksomhet. Hyppigere transport over lange avstander fører også til høyere CO2-utslipp, og den kortere holdbarheten kan også føre til mer matkasting.

Sandra Borch (Sp)

Svar

Sandra Borch: Dette er en sak som har blitt fulgt tett fra norsk side helt siden reglene om egg ble tatt inn i EØS-avtalen i 1999. Jeg er kjent med at bransjen fremholder at de foreslåtte endringene er krevende og jeg følger opp denne saken sammen med Helse- og omsorgsministeren, som har ansvaret for det aktuelle regelverket.
Endringene som Kommisjonen nå har foreslått innebærer at en bestemmelse om holdbarhetsdato for egg fra markedsregelverket for egg (28 dager), som er utenfor EØS-avtalen, flyttes til hygieneregelverket, som er innenfor EØS-avtalen. Bestemmelsen om merking med 28 dagers holdbarhetsdato har ikke vært gjeldende for Norge siden 2010.
De strenge reglene for merking av holdbarhet på egg i EU er begrunnet i folkehelsehensyn på grunn av forekomsten av salmonella i egg i mange av EUs medlemsstater. I Norge, og de øvrige nordiske land, har vi svært lav forekomst av salmonella i egg, og dermed ikke de samme utfordringene. I EU er man også opptatt av å ha et likt regelverk, og ikke mange nasjonale unntak.
Norge har helt side 1999 ment at det ikke er behov for særskilte regler om holdbarhet av egg, men at det bør følge de generelle kravene i matinformasjonforordningen, på lik linje med alle andre næringsmidler. Alternativt mener Norge at det bør være et unntak for land med lav forekomst av salmonella, og har derfor i flere omganger spilt inn at det bør være en større fleksibilitet i regelverket om egg for land med lav forekomst av salmonella. Så langt har det ikke vært en samlet vilje blant medlemsstatene til en slik endring.
Endringsforslaget har flere ganger vært diskutert i en ekspertgruppe under Kommisjonen. Mattilsynet deltar i ekspertgruppen og har spilt inn norske posisjoner. Forslaget har vært på offentlig høring i EU med høringsfrist 31. mai 2022. En lang rekke norske aktører har sendt innspill i høringen.
Helse og omsorgsministeren og jeg har nå tatt et politisk initiativ i saken og har sendt et brev til Kommissær i Generaldirektoratet for helse og mattrygghet (DG SANTE) Stella Kyriakides. I brevet gir vi uttrykk for norske bekymringer i saken og vi har anmodet om at det legges inn en større fleksibilitet for land med lav forekomst av salmonella.