Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2164 (2021-2022)
Innlevert: 25.05.2022
Sendt: 27.05.2022
Besvart: 07.06.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Hvordan vil statsråden sikre reell individuell vurdering og kontinuitet i praksisen rundt kreftbehandling av eldre?

Begrunnelse

Mange eldre har i dag god livskvalitet og helse, men får kreftdiagnoser påvist. Til tross for god helse er det mange som ikke tilbys kurativ behandling, med alder som begrunnelse. Veldig mange eldre møter forskjellige praksiser i helsevesenet og flere av beslutningene om å ikke tilby kurativ behandling gjøres uten helsesjekk.
Det er nok mange som er enige om at alder bare er et tall. Noen holder seg friske og spreke lenge, mens andre ikke gjør det. Det er derfor viktig at man sikrer en god individuell vurdering når man skal gjøre beslutninger om man skal tilby behandling mot kreft eller ikke. Ved å ha en ulik praksis blant forskjellige leger til forskjellige folk, skaper det nærmest et lotteri om man får tilbud om behandling eller ikke.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: De nasjonale handlingsprogrammene for kreft inneholder anbefalinger om diagnostikk, utredning og behandling for en rekke kreftformer. Handlingsprogrammene skal bidra til at tilbudet i kreftomsorgen er av god kvalitet og at tilbudet er likeverdig over hele landet.
Nasjonale faglige retningslinjer fra Helsedirektoratet er å betrakte som anbefalinger og råd, basert på oppdatert faglig kunnskap. De nasjonale faglige retningslinjene er ment som et hjelpemiddel ved de avveininger tjenesteyterne må gjøre for å oppnå forvarlighet og god kvalitet i tjenesten.
Meld. St. 34 (2015-2016) Prioriteringsmeldingen slo fast at alder ikke er et selvstendig prioriteringskriterium. Samtidig går det fram i meldingen at

"Alder kan imidlertid være relevant hvis den har betydning for risikoen ved eller effekten av den medisinske behandlingen. Alder kan også si noe om risikoen for ulike tilstander og om hvor alvorlig en sykdom kan forventes å bli."

Prioriteringsmeldingen slår videre fast at verken i beslutningssituasjoner på klinisk nivå eller i beslutningssituasjoner på gruppenivå skal alder, i tråd med dagens praksis i helsetjenesten, være et selvstendig prioriteringskriterium. Alder vil imidlertid indirekte inngå i prioriterings-vurderinger som følge av riktig bruk av de tre hovedkriteriene nytte, ressurs og alvorlighet.
Om man har behov for helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten eller ikke, er et medisinskfaglig spørsmål som blant annet skal bygge på en konkret, individuell vurdering av helsetilstanden til den enkelte pasient og nasjonale veiledere og anbefalinger fra Helsedirektoratet. Jeg har tiltro til at helsetjenesten følger gjeldende prioriteringskriterier og nasjonale retningslinjer i vurdering og behandling av den enkelte pasient, uavhengig av alder.