Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:2177 (2021-2022)
Innlevert: 25.05.2022
Sendt: 30.05.2022
Besvart: 07.06.2022 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Mener statsråden det er verdig at mennesker med innvilget søknad om uføretrygd må kjempe mot systemet i 10 år før de får endelig avklaring i saken sin?

Begrunnelse

Spørsmålsstiller har fått en henvendelse om en person som har fått innvilget 100 prosent uførepensjon i 2012, men at vedtaket ble påklaget av hensyn til manglende beregning som ung ufør. Etter dette er det blitt gjort lange prosesser i rettssystemet, og har ført til at vedkommende først har fått nytt vedtak om rett til uføretrygd i år.
Til tross for vedtaket har ikke vedkommende fått utbetalt noen stønader, og saksbehandlingstiden er lang. Spørsmålsstiller mener det er uholdbart at mennesker må kjempe i systemet over et helt tiår. Det fører til stor usikkerhet og stor psykisk belastning. Samfunnet skal stille opp for de som trenger det, men med byråkratiske og lange behandlinger medfører det at mange mennesker faller fra.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Jeg vil innledningsvis beklage at det har tatt så lang tid for denne personen å få endelig vedtak i sin sak. Jeg har forståelse for at det er en påkjenning for den det gjelder.
Uten å kjenne omstendighetene i denne konkrete saken, kan jeg ikke kommentere hvorfor akkurat denne tok så lang tid å avklare, men på generelt grunnlag synes jeg det er svært beklagelig når Arbeids- og velferdsetatens brukere ender opp med å måtte vente lenge på et endelig vedtak i sin sak. Arbeids- og velferdsdirektoratet opplyser om at de fleste sakene Arbeids- og velferdsetaten behandler, avklares på betydelig kortere tid enn dette, og at etaten jobber kontinuerlig med å forbedre etatens tjenester for brukerne.
Det har imidlertid vært en utfordring over tid med lange saksbehandlingstider for klagesaker i Arbeids- og velferdsetaten og Trygderetten. Departementet følger dette området tett i styringsdialogen.
Jeg vil også vise til at det er oppnevnt et offentlig utvalg som vil foreta en helhetlig gjennomgang av klage- og ankesystemet i Arbeids- og velferdsetaten og Trygderetten. Dette arbeidet pågår nå, der utvalget både vurderer forbedringer innenfor dagens modell og organisering, men også alternative måter å organisere klage- og ankesystemet på.