Skriftlig spørsmål fra Sofie Marhaug (R) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:2168 (2021-2022)
Innlevert: 25.05.2022
Sendt: 27.05.2022
Besvart: 03.06.2022 av olje- og energiminister Terje Aasland

Sofie Marhaug (R)

Spørsmål

Sofie Marhaug (R): NVE anslår kostnadene ved bunnfast havvind i Sørlige Nordsjø II bygget i 2030 til 48 – 68 øre per kWh over levetiden. Tilsvarende tall for flytende havvind på Utsira Nord er 72 – 110 øre per kWh over levetiden. Eventuelle kostnader til nettforsterkninger på land er ikke inkludert i beregningen.
Kan statsråden redegjøre for hvordan utbygging av kraftproduksjon med dette kostnadsnivået skal sikre rimelige strømpriser til husholdninger, industri og næringsliv i Norge?

Begrunnelse

Regjeringen skriver i «Meld. St. 36 (2020 – 2021) - Energi til arbeid – langsiktig verdiskaping fra norske energiressurser»: «Produksjonskostnader for bunnfast havvind har falt mye de siste årene, blant annet som følge av skalafordeler og pris og størrelse på turbiner, men kostnadene er fortsatt høyere enn de fleste andre fornybare produksjonsteknologier i Norge og Europa.»
Videre skriver regjeringen i samme melding:
«På grunn av dype havområder og avstand til fastlandet har bunnfast havvind høyere kostnader i Norge enn i mange andre områder i Europa. Samtidig har Norge relativt gode vindressurser.»

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Jeg forventer at kostnadene for både bunnfast og flytende havvind reduseres gjennom utvikling av mer effektiv teknologi og større utbygginger (økt skala). Produksjonskostnader for bunnfast havvind har falt mye de siste årene, blant annet som følge av skalafordeler og pris og størrelse på turbiner, men kostnadene er fortsatt høyere enn de fleste andre fornybare produksjonsteknologier i Norge og Europa. I oppstarten av havvindutbyggingen i Norge vil det være behov for støtte for å komme i gang med de første prosjektene. Målet er at vindkraft til havs på lengre sikt vil bidra med lønnsom kraftproduksjon til Norge i tillegg til å bli en viktig eksportnæring som eksporterer varer og tjenester i tillegg til strøm.
Regjeringen har satt et mål om å tildele arealer tilsvarende 30 000 MW innen 2040, hvor mye av de 30 000 MW-ene som blir bygd ut og når vil avhenge av lønnsomheten i prosjektene.