Skriftlig spørsmål fra Per-Willy Amundsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2222 (2021-2022)
Innlevert: 01.06.2022
Sendt: 01.06.2022
Besvart: 08.06.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Er statsråden av den oppfatning at en strafferettslig forskjellsbehandling på grunnlag av etnisitet er forenlig med likhetsprinsippet i Grunnloven § 98?

Begrunnelse

Det vises til to dommer fra Finnmark tingrett hvor to domfeltes straffutmåling ble redusert fra det normerte straffenivået for de overtredelsene domfellelsene gjaldt, under henvisning til deres samiske etnisitet og folkerettens bestemmelser om urfolk. Dette gjaldt veitrafikkovertredelser, og begrunnelsen gikk særlig ut på at de to ville få store problemer med å ivareta reinflokken uten å kunne kjøre ATV og snøskuter på fjellet. Spørsmålsstiller er ikke kjent med om dommene er rettskraftige.
Det vises til Grunnloven § 98 som lyder:

«Alle er like for loven.
Intet menneske må utsettes for usaklig eller uforholdsmessig forskjellsbehandling.»

Spørsmålsstiller har forståelse for at statsråden ikke kan uttale seg om verserende enkeltsaker i domstolen, men det bes om statsrådens generelle vurdering av om en strafferettslig forskjellsbehandling på grunnlag av etnisitet er forenlig med Grunnloven § 98. Spørsmålsstiller kan ikke se at reindriftens transportbehov i en strafferettslig sammenheng bør vurderes og straffes annerledes enn hva som ville ha vært tilfelle for en yrkessjåfør som er helt avhengig av førerretten for å kunne drive sin ervervsvirksomhet.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Som statsråd kan jeg ikke uttale meg om de konkrete sakene som representanten viser til i begrunnelsen for spørsmålet. Jeg ønsker heller ikke å uttale meg om rettslige spørsmål som kan ha direkte betydning for utfallet av sakene. Så vidt jeg har forstått, er ikke sakene rettskraftig avgjort. På generelt grunnlag vil jeg imidlertid bemerke at likhetsprinsippet i Grunnloven § 98 ikke er til hinder for at det tas personlige hensyn ved utmålingen av strafferettslige reaksjoner. Dette er blant annet slått fast i Høyesteretts avgjørelse HR-2022-731-A avsnitt 55. I avgjørelsen uttaler Høyesterett at vi i Norge har «lang tradisjon for at personlige forhold kan få avgjørende betydning ved straffutmålingen». Hvordan dette stiller seg med hensyn til urfolksrettigheter og etnisitet, er spørsmål som kan komme på spissen i en eventuell ankebehandling. Jeg kan derfor ikke gå nærmere inn på dette.