Skriftlig spørsmål fra Sivert Bjørnstad (FrP) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2234 (2021-2022)
Innlevert: 02.06.2022
Sendt: 03.06.2022
Besvart: 14.06.2022 av næringsminister Jan Christian Vestre

Sivert Bjørnstad (FrP)

Spørsmål

Sivert Bjørnstad (FrP): Er statsråden bekymret for at flere bedrifter nå går konkurs, og hva vil han i så fall gjøre for å hjelpe bedriftene med den store kostnadsveksten de opplever nå?

Begrunnelse

Næringsministeren har tidligere vist til konkurstall fra første kvartal 2022, og omtalt disse som lave sammenlignet med tidligere år. Nå kommer det imidlertid oppdaterte tall som viser at antallet konkurser øker. I følge Fair Groups inkassostatistikk gikk 261 selskaper konkurs i Norge i mai. Dette er 19 prosent flere enn i samme måned i fjor. Samlet omsetning for konkursselskapene i mai var på nesten 1,3 milliarder kroner, som er 61 prosent høyere enn i mai i fjor. "Når både inkassosakene og konkursene blir større, vitner det om økte økonomiske problemer i næringslivet. Vi ser nå at den sterke kostnadsinflasjonen slår inn over norsk næringsliv", sier daglig leder Christian Aandalen i Fair Group.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Vi er i ekstraordinære tider. På halen av en pandemi som satte verdenssamfunnet og hvert enkelt land på prøve er det krig i Europa, i vårt eget nærområde. Dette har og kommer til å ha konsekvenser for vårt eget land, for næringslivet og hver enkelt av oss. Økte kostnader for næringslivet skyldes i stor grad forhold vi ikke rår over, som høyere etterspørsel på verdensmarkedet etter råvarer og ferdigvarer, i tillegg til forstyrrelser i verdikjeder. Vi følger imidlertid situasjonen i næringslivet tett. Gjennom regelmessig dialog med partene i arbeidslivet og bransjeorganisasjonene, gjennom å bruke tid ute hos bedriftene for å få deres synspunkter og andre temperaturmålinger får vi innsikt i hva som er viktig for næringslivet. Gjennom vinteren fikk vi på plass en rekke økonomiske støtteordninger for å hjelpe næringslivet gjennom omikronutbruddet, vi har satt ned elavgiften, og vi vurderer hele tiden om det er andre tiltak som er nødvendige.
Nå går det godt i norsk økonomi. Vi ser høyere aktivitet i næringslivet, sterkere økonomisk vekst og lavere arbeidsledighet. Ifølge NAV var ledigheten i mai på 1,6 pst., altså det laveste nivå siden 2008. Samtidig har antallet permitterte falt med 66 pst. siden utgangen av mars og er nå tilbake på det som var normale nivåer før pandemien. Dette skyldes blant annet at vi har et konkurransedyktig næringsliv er vant til å tilpasse seg endrede rammebetingelser. Nå må vi derfor være forsiktige med å innføre nye støtteordninger eller på annen måte øke offentlig pengebruk. I en situasjon der kapasiteten i økonomien strekkes, kan det gi økt press i økonomien med økt prisvekst, økte renter og høyere kronekurs. En slik situasjon vil skape større utfordringer for norske bedrifter, ikke minst for eksportbedriftene.
Regjeringen lytter til næringslivet og til de utfordringene de har. Det gjelder ikke minst nye bedrifter som skaper verdier. Når vi lykkes med omstilling i Norge, skyldes det ikke minst mennesker som tar risiko og starter bedrifter. Regjeringen vil forenkle og tilgjengeliggjøre virkemiddelapparatet for disse bedriftene og resten av næringslivet. Derfor har vi blant annet lansert en felles digital inngang til hele det næringsrettede virkemiddelapparatet. Vi vil fortsette arbeidet med å gjøre virkemiddelapparatet brukervennlig og tilgjengelig.
SSB har ikke publisert offisielle tall for nye konkurser i mai 2022. Hvis vi likevel ser på tallene for tidligere år, ser vi at det i mai 2019 var 330 konkurser og mai 2018 var 322 konkurser. Tallene representanten viser til, tyder med andre ord ikke på en ekstraordinær situasjon. I pandemiårene 2020 og 2021 gjorde imidlertid en rekke forhold at utviklingen i næringslivet ikke kan sammenlignes med en normalsituasjon.
Jeg forstår at det ikke er en trøst for bedrifter som sliter, å se at andre bedrifter går godt. Heldigvis er det mange bedriftseiere som velter, reiser seg og prøver igjen. Hvert år blir det skapt flere tusen nye bedrifter, og de eksisterende bedriftene vokser og skaper nye jobber. Dette er også en del av omstillingen i næringslivet. Både nye og eksisterende bedrifter har behov for arbeidskraften og kompetansen som sitter i bedrifter som ikke lenger er lønnsomme. Når en bedrift går konkurs, kan andre bedrifter nyttiggjøre seg de ressursene som blir ledige. Konkurser har alltid vært en del av omstillingen i næringslivet, og særlig i dagens situasjon med press i arbeidsmarkedet mener jeg at mulighetene er store for at de ansatte i disse bedriftene raskt kan komme i annet lønnsomt arbeid. Vi trenger gode hoder og hender i den kontinuerlige omstillingen av det norske næringslivet og samfunnet.