Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2256 (2021-2022)
Innlevert: 03.06.2022
Sendt: 07.06.2022
Besvart: 10.06.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) varslet i 2013 at de jobbet med å utarbeide krav til sikkerhetssoner, eller skillesoner, rundt farlige anlegg. DSB skulle utarbeide konkrete krav til avstand fra anlegg som håndterer farlige stoffer, og som utgjør en potensiell fare for omgivelsene.
Kan statsråden redegjøre for hva status på dette arbeidet er?

Begrunnelse

18. april 2013 kunne man lese i Teknisk Ukeblad at DSB varslet at de skulle utarbeide krav til sikkerhetssoner rundt farlige anlegg og konkrete krav til avstand fra anlegg som håndterer farlige stoffer, og som utgjør en potensiell fare for omgivelsene. Andre land har mye strengere regulering på dette området enn hva vi har i Norge. Så vidt meg bekjent har det nevnte arbeidet til DSB stoppet opp og derfor ville det vært nyttig å høre om det stemmer eller ikke.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Sikkerheten til omgivelsene rundt anlegg med farlige stoffer er hovedsakelig regulert gjennom brann- og eksplosjonsvernloven og plan- og bygningsloven, hvor det primære virkemiddelet for å opprettholde en forsvarlig avstand mellom storulykkevirksomheter og befolkningen er bruk av hensynssoner.
DSB opplyser at direktoratet i juni 2013 publiserte en temarapport “Sikkerheten rundt anlegg som håndterer brannfarlige, reaksjonsfarlige, trykksatte og eksplosjonsfarlige stoffer. Kriterier for akseptabel risiko“.
I perioden fra 2013 til 2021 har DSB utarbeidet og revidert ulike veiledninger og retningslinjer som til sammen skal bidra til å regulere hvordan risiko fra virksomheter som oppbevarer og håndterer farlige stoffer blir ivaretatt. Veiledningene retter seg primært mot virksomhetene og kommunene. Storulykkevirksomhetene har en særskilt plikt til å informere kommunene om sin risiko, slik at kommunene kan ta hensyn til denne risikoen i den kommunale planleggingen.
De aktuelle veiledningene er:

• Veileder om sikkerhet rundt storulykkevirksomheter (2017 – revidert i 2019)
• Veileder om samfunnssikkerhet i kommunens arealplanlegging. Metode for risiko- og sårbarhetsanalyse i planleggingen (2017)
• Retningslinjer for kvantitative risikovurderinger for anlegg som håndterer farlig stoff (2017 – revidert i 2021)