Abid Raja (V): Vil statsråden revurdere fristene for melde overtallighet og for å søke videreutdanning, slik at lærere i videregående skoler som risikerer å bli overtallige på grunn av tilbudsendringer får mulighet til å søke videreutdanning samme vår?
Begrunnelse
Noen tilbud ved de videregående skolene kan ikke gjennomføres alle skoleår. Dette innebærer at lærere dermed ikke har undervisningstimer i disse tilbudene og blir helt eller delvis overtallige. Midlertidige svingninger i elevtall og utdanningstilbud fra år til år er utfordrende ettersom skolen ett år ikke har bruk for lærerens kompetanse, for så å trenge den igjen neste skoleår. Fristen for å melde overtallighet av ansatte er 1. mai og samsvarer ikke med at det foreløpige elevtallet blir kjent i midten av mai. Søknadsfristen for videreutdanning for lærere er i mars/april.
Justert opptaksfrist til etterutdanning for overtallige lærere kan være en god løsning, og vil kunne bidra til å løse en utfordring som i dag skaper vanskeligheter og oppleves belastende både for ansatte og fylkeskommunen som arbeidsgiver. Om lærere tilbys etterutdanning det året de er overtallige har de muligheten til å utvikle ny kompetanse, samtidig som de beholder stillingen. Ved bruk av statlige midler belastes ikke fylkeskommunens eller skolens økonomi, og skolene vil ikke få vikarbehov siden utdanningstilbud ikke settes i gang.
Skoleeier må bidra til å sikre ansatte med smal undervisningskompetanse bredere kompetanse før de havner i en overtallighetsdiskusjon. Man har et ganske klart bilde flere år i forveien om hvilke undervisningstilbud som kan stå i fare for ikke å bli tilbudt hvert år og hvilke tilbud som står i fare for å forsvinne på permanent basis. Da bør fylkeskommunene oppfordre lærere som underviser på disse linjene om å søke etterutdanning slik at de har mulighet til å undervise i litt flere fag. Videre må søknadene om etterutdanning fra disse lærerne prioriteres fra skoleeiers side, og så arbeidsgiver bør bidra med ekstra midler til etter- og videreutdanning.