Skriftlig spørsmål fra André N. Skjelstad (V) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2286 (2021-2022)
Innlevert: 08.06.2022
Sendt: 09.06.2022
Besvart: 14.06.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

André N. Skjelstad (V)

Spørsmål

André N. Skjelstad (V): Vil helseministeren korrigere tidligere feilaktige uttalelse om EFTA-domstolen, og kan hun redegjøre for hvordan det kun går an å kvalifisere én av to grupper med identiske forutsetninger?

Begrunnelse

Helseministeren fortalte Stortinget at EFTA-domstolen har konkludert med at ELTE-utdanningen kvalifiserer til et annet yrke enn det norske psykologyrket. EFTA-domstolen har kun gitt en rådgivende uttalelse der domstolen uttalte seg om den EØS-rettslige tolkningen av regelverket. Domstolen har derimot ikke tatt stillingen til faktum i saken, herunder hvor selvstendig man utøver psykologyrket i henholdsvis Norge og Ungarn.
Det er ingen vesentlig forskjell mellom den gruppen som mottok tilbud om overgangsordning og denne siste gruppen som fremdeles står uten løsning. Deres kompetanse og kvalifikasjoner er identiske, kun uteksamineringstidspunkt er forskjellig. Sistnevnte gruppe, på omtrent 70 studenter, hadde påbegynt studieløpet ved den aktuelle utdanningsinstitusjonen da Helsedirektoratet uten forvarsel endret godkjenningspraksis.
Disse studentene hadde gode grunner til å fullføre resten av studieløpet, tross praksisendringen. Saken var ikke konkludert i det norske rettssystemet, og studentene hadde på tidspunktet fått fullt medhold av det europeiske overvåkingsorganet ESA i deres åpningsbrev og grunngitte uttalelse. Direktoratets opprinnelige redegjørelse for praksisendring var feilaktig, og direktoratet endret senere forklaring og fikk medhold fra det norske rettssystemet med den nye forklaringen, ikke den opprinnelige som studentene hadde å forholde seg til da de tok avgjørelsen om å fortsette studiene på ELTE. Det var dessuten ingenting ved stortingsvedtak 770 som indikerte at de 70 skulle bli ekskludert fra overgangsordningen, noe Arbeiderpartiet også ga tydelige signaler om i aktuelle tidsperiode gjennom blant annet merknad til Revidert nasjonalbudsjett 2018 (Innst. 400 S (2017–2018)).

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg er ikke enig med representantens påstand om at jeg har gitt en feilaktig fremstilling av uttalelsene til EFTA-domstolen. Departementet har vurdert at EFTA-domstolen i sitt svar på spørsmål 1c, med henvisning til informasjonen som ungarske myndigheter har kommet med i sakens anledning, tar stilling til om de aktuelle ELTE-utdannede er utdannet til samme yrke som norskutdannede psykologer. EFTA-domstolens rådgivende uttalelse er tilgjengelig her, og de aktuelle formuleringene framgår av paragrafene 64 til 68.
Når det gjelder fortolkningen av det aktuelle stortingsvedtaket, så har jeg redegjort for min forståelse av dette i mitt svar på skriftlig spørsmål nr. 1487 fra stortingsrepresentanten Morten Wold datert 7. mars 2022.
Som det jeg har forklart i dette svaret, så mener jeg at det aktuelle vedtaket er svart ut ved at det har blitt gitt et tilbud om kvalifiseringsprogram til cirka 200 kandidater.
Som nevnt i flere svar til Stortinget om denne saken, senest svaret mitt på spørsmål 2135 sendt 31. mai 2022, vil ikke regjeringen etablere et nytt kvalifiseringsprogram eller forlenge det eksisterende kvalifiseringsprogrammet for de studentene som startet på masterutdanningen i psykologi ved ELTE etter at Helsedirektoratet endret praksis i 2016.
Som nevnt i svaret på spørsmål nr 1487, mener jeg at det vil være nødvendig med et nytt stortingsvedtak dersom de ca. 70 som hadde startet bachelorutdanningen i psykologi ved ELTE i 2016, skal få tilbud om et kvalifiseringsprogram.