Skriftlig spørsmål fra Ingunn Foss (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2295 (2021-2022)
Innlevert: 09.06.2022
Sendt: 10.06.2022
Besvart: 15.06.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Ingunn Foss (H)

Spørsmål

Ingunn Foss (H): I spørretimen onsdag 4. mai uttalte statsråden at «strategien som ble lagt fram i august 2021, danner grunnlag for tiltakene inntil ny strategi foreligger. Det er den vi jobber etter, fram til vi legger fram en egen opptrappingsplan».
Kan statsråden redegjøre for hva hun konkret har gjort for å følge opp "handlingsplan for å forebygge og bekjempe vold i nære relasjoner 2021–2024"?

Begrunnelse

I august 2021 lanserte Solberg-regjeringen en handlingsplan for å forebygge og bekjempe vold i nære relasjoner 2021–2024. Handlingsplanen inneholdt 82 tiltak for å styrke innsatsen mot denne kriminaliteten ytterligere, og var et samarbeid mellom åtte departementer. Planen skulle blant annet legge til rette for bedre samordning mellom etater og sektorer på alle forvaltningsnivåer. I lys av Riksrevisjonens alvorlige kritikk av myndighetenes innsats mot vold i nære relasjoner, ønsker spørsmålsstiller å vite hva regjeringen har gjort for å følge opp handlingsplanen.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Oppfølgingen av handlingsplanen for å forebygge og bekjempe vold i nære relasjoner (2021-2024) er et løpende og pågående arbeid. Ulike departementer er ansvarlige for gjennomføringen av de enkelte tiltakene i planen.
Innen Justis- og beredskapsdepartements ansvarsområde kan nevnes at departementet arbeider med å nedsette en partnerdrapskommisjon, jf. også svar på spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 2294 fra samme representant.
Departementet har igangsatt en evaluering av bruken av adressesperre (kode 6 og 7) og har utlyst en anbudskonkurranse om utredning av de samfunnsøkonomiske konsekvensene av vold i nære relasjoner. Justis- og beredskapsdepartementet finansierer også en evaluering av bruken og effekten av vold- og overgrepslinjen (VO-linjen). Ansvaret for denne tjenesten er nå overført til Barne- og familiedepartementet.
For å styrke samordningen av arbeidet mot vold i nære relasjoner har direktoratene fått i oppdrag å foreslå en struktur for samarbeidet på direktoratsnivå. Når det gjelder samordning på kommunalt nivå har Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) i vår ferdigstilt en oppdatert versjon av veilederen for utvikling av kommunale handlingsplaner. Kommunale handlingsplaner skal bidra til bedre koordinering av det kommunale hjelpetilbudet. På oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet bidrar NKVTS også i arbeidet med å øke kompetansen i tjenestene om avvergeplikten gjennom kampanjen og nettsiden plikt.no.
Justis- og beredskapsdepartementet samarbeider tett med Sametinget i oppfølgingen av handlingsplanen. I august planlegges en konferanse som skal være startpunktet for etableringen av et forum for utvikling av arbeidet mot vold og overgrep i samiske områder og utveksling av erfaring og kompetanse mellom deltakerne. Politidirektoratet har utarbeidet en handlingsplan for politiets arbeid med mangfold, dialog og tillitsbygging fram mot 2025. Kunnskap og kompetanse om samisk språk og kultur i politiet er tatt inn i planen. Politidirektoratet har fått i oppdrag å etablere et eget barnehustilbud til samiske barn i samisk kjerneområde.
Dette er ikke en uttømmende liste over det pågående arbeidet. Etter at handlingsplanen har virket i ett års tid vil det legges ut en oversikt over status for alle tiltakene i planen på regjeringen.no.