Skriftlig spørsmål fra André N. Skjelstad (V) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2318 (2021-2022)
Innlevert: 12.06.2022
Sendt: 13.06.2022
Besvart: 21.06.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

André N. Skjelstad (V)

Spørsmål

André N. Skjelstad (V): Hva vil statsråden gjøre for å bedre kunnskapen om PTSD i fagmiljøene over hele landet, slik at behandlingskapasiteten for flyktninger med krigstraumer bedres?

Begrunnelse

Mange av flyktningene som nå kommer til Norge fra Ukraina og andre krigsherjede land, har opplevd sterkt traumatiserende hendelser under krigen. Det er dessverre grunn til å forvente at mange av dem vil utvikle PTSD (posttraumatic stress disorder) med angst, depresjon, mareritt og nedsatt funksjon i dagliglivet. Det er svært viktig at disse møter et behandlingsapparat med best mulig kunnskap om behandling av PTSD slik at de får den behandlingen de trenger.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Som spørsmålsstiller påpeker, er det dessverre slik at behovet for god traumebehandling har blitt enda mer aktualisert den siste tiden. De som nå har flyktet fra et krigsherjet Ukraina har med seg forferdelige opplevelser, og mange har måttet etterlate mennesker de er glad i. Dette er store påkjenninger som kan påvirke den psykiske helsen til mange av de fordrevne, og mange vil ha behov for hjelp for å takle de opplevelsene krig og flukt har ført med seg.
Vi skal sørge for kunnskapsbaserte helse- og omsorgstjenester til alle, også de som nå kommer til Norge. Det har over flere år blitt bevilget midler over statsbudsjettet til implementering av kunnskapsbaserte traumebehandlingsmetoder i spesialisthelsetjenesten. I 2022 er det bevilget 7,7 mill. kroner til Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) for implementering av traumefokusert kognitiv atferdsterapi (TF-CBT) i barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikker (BUP). TF-CBT er nå implementert i 79 prosent av landets BUP-er og vedlikeholdsplaner er utviklet for disse. I 2022 er det videre bevilget 5,8 mill. kroner til implementering av kunnskapsbasert traumebehandling i psykisk helsevern for voksne. Totalt har 413 terapeuter fra 47 allmennpoliklinikker og syv ruspoliklinikker fått opplæring så langt, noe som utgjør ca. 30 prosent av klinikkene. Det foregår også en utprøving av trinnvis TF-CBT i kommunene i regi av NKVTS. Dette er en pilot hvor det er gjennomført opplæring av terapeuter og rekrutering av foreldre/barn, kliniske intervjuer om erfaringer med behandlingen, og det utvikles en rapport med oppsummering av piloten og skisse til videreføring. Studier viser at trinnvis TF-CBT er effektiv i behandlingen av barn som utviser posttraumatiske stress-symptomer.
Det er bevilget særskilte midler for å styrke arbeidet med psykososial oppfølging av flyktninger fra Ukraina, jf. Prop 78 S. Dette omfatter blant annet 7 millioner kroner for å etablere en rammeavtale for psykososial bistand til helse- og omsorgstjenestene. Ved å etablere en rammeavtale om psykososial beredskap, kan det legges til rette for blant annet hjelp med rådgivning, utredning, behandling og oppfølging i akutte situasjoner. Kunnskaps- og kompetansesentrene innen vold- og traumefeltet (NKVTS og de regionale ressurssentrene om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging) er også midlertidig styrket med totalt 8 millioner kroner, slik at de skal kunne møte økt etterspørsel etter forskningsbasert kunnskap, kunnskapsformidling, kompetanseheving, veiledning og annen tjenestestøtte som følge av krigen og flyktningstrømmen fra Ukraina.
Jeg har i tillegg bedt Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet om å forberede råd og veiledning til kommunene og god informasjon til dem som kommer, om helsetjenestene og deres rettigheter. Det arbeides med å oversette informasjon om rettigheter og tilgang til helsetjenester for flyktninger som kommer fra Ukraina, samt med å spre informasjonen i sosiale medier, til ukrainske nettverk og tjenester som arbeider med flyktninger.
Jeg vil også oppfordre alle til å inkludere de som nå kommer i lokalsamfunnene. Vi som er tettest på i nærmiljøet til kan være med å motvirke negative effekter av traumatiske opplevelser.