Skriftlig spørsmål fra Rasmus Hansson (MDG) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2329 (2021-2022)
Innlevert: 13.06.2022
Sendt: 14.06.2022
Besvart: 22.06.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Rasmus Hansson (MDG)

Spørsmål

Rasmus Hansson (MDG): Regjeringen uttrykte på Dagsrevyen 11.06 forståelse for KrF og FrP sitt ønske om å lovliggjøre ulovlige tvangsmidler som politiet har brukt mot rusbrukere i saker om bruk og besittelse av ulovlige rusmidler.
Kan statsråden redegjøre for om regjeringen også mener politiet må få bruke tvangsmidler som Riksadvokaten har presisert er uforholdsmessige og ulovlige, dersom regjeringen ønsker å lovliggjøre bruken av slike tvangsmidler, når ser regjeringen for seg at politiet skal kunne ta i bruk disse tvangsmidlene?

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg viser til mitt svar på skriftlig spørsmål nr. 2319 om samme tema fra stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen.
Jeg er opptatt av at politi og påtalemyndighet har tilstrekkelige virkemidler til å forebygge og bekjempe narkotikakriminalitet. Samtidig må slike virkemidler være forholdsmessige. Et slikt forholdsmessighetskrav følger også av straffeprosessloven § 170 a.
Regjeringen har igangsatt et arbeid med en helhetlig forebygging – og behandlingsreform. I dette arbeidet er det å forbygge bruk av narkotika det sentrale. Politiet har, sammen med flere andre aktører, en viktig rolle i dette arbeidet.
Jeg har forståelse for at det kan være krevende for politiet å vite nøyaktig hvilke tvangsmidler de kan benytte overfor en person de mistenker for oppbevaring, besittelse eller bruk av narkotika. Jeg ønsker derfor å innhente informasjon om hvilke utfordringer politiet opplever at de står overfor i det daglige. Dette vil gi et bedre kunnskapsgrunnlag for å vurdere behovet for eventuelle tiltak.