Christian Tybring-Gjedde (FrP): 8. mai i år gikk Grete Faremo av som leder for FN-kontoret UNOPS (UN Office for Project Services), etter at New York Times publiserte en sak der det fremgår at UNOPS har tildelt store summer til en britisk forretningsmann som mistenkes for å ha misligholdt midlene. Det var en intern etterforskning av saken i FN i forkant av Faremos avgang.
Vil rapporten fra etterforskningen bli innhentet av Utenriksdepartementet, og vil den gjøres tilgjengelig for Stortinget?
Begrunnelse
New York Times publiserte 7. mai i år en sak («A Pot of U.N. Money. Risk-Taking Officials. A Sea of Questions.») om at FN-kontoret UNOPS hadde gitt et titalls millioner dollar til en britisk forretningsmann som de møtte på fest. 22 millioner dollar skal ha blitt misligholdt av forretningsmannen. I tillegg fikk datteren hans 3 millioner dollar til å skrive en popsang og utvikle et videospill og en webside som skulle sette fokus på miljøproblemer i havet. I følge avisen har det vært en intern etterforskning av transaksjonene. Faremo annonserte kort tid etter at hun ville gå av som leder for UNOPS. Dette kan tyde på at alvorlige forhold har blitt avdekket. Det er uklart om FN vil offentliggjøre etterforskningsrapporten, og vil foreløpig heller ikke si noe om hva som var resultatet av etterforskningen. Dette er uholdbart.
I følge artikkelen i New York Times sier diplomater og tidligere FN-ansatte at historien demonstrerer et alvorlig problem i FN: En kultur blant topplederne som sitter på enorme budsjetter med lite innsyn, om at man kan komme seg unna med alt. Norge er en betydelig bidragsyter til mange FN-organisasjoner. UNOPS alene fikk fra 2014 til 2021 utbetalt 1,3 milliarder kroner av skattebetalernes penger. Faremo som ledet organisasjonen i det samme tidsrommet er nå involvert i det som fremstår som en særdeles lettfattelig omgang med enorme summer som deles ut i festlig lag. Disse pengene skulle altså ha gått til å hjelpe folk ut av fattigdom. Dette er alvorlig. Det er for øvrig ikke første gangen norske politikere og diplomater tilknyttet internasjonale organisasjoner har vært involvert i mildt sagt uheldige pengesaker. Dette krever etter mitt skjønn at Utenriksdepartementet tar ansvar for å avdekke hva som har skjedd.