Skriftlig spørsmål fra Kristoffer Robin Haug (MDG) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:2346 (2021-2022)
Innlevert: 14.06.2022
Sendt: 15.06.2022
Besvart: 21.06.2022 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Kristoffer Robin Haug (MDG)

Spørsmål

Kristoffer Robin Haug (MDG): Blir det tatt særlige hensyn til LHBT-flyktninger i tildeling av bosettingskommune for de ukrainske flyktningene?

Begrunnelse

Regjeringen har innført forenklet kartlegging av de ukrainske flyktningene før bosettingskommune tildeles av IMDi. Det er uklart om den forenklede kartleggingen er lagt opp på en måte som fanger opp eventuelle skeive flyktninger.
I tillegg til utfordringene som følger med å være på flukt er skeive flyktninger også sårbare for diskriminering og trakassering på bakgrunn av sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet. Dette kan lede til særskilte utfordringer i både mottaksapparatet og etter bosetting. For eksempel har transpersoner gjerne behov for helsehjelp i form av kjønnsbekreftende behandling, og det kan være særlig viktig at flyktninger med en skeiv identitet møtes av et trygt fellesskap i kommunen der de blir bosatt.
I ordinære retningslinjer for bosettingsforberedende arbeid på mottak har følgende vært gjeldende ihht. informasjon på UDI sine nettsider: “Dersom LHBTI personer ønsker at IMDi skal ta hensyn til seksuell legning i bosettingsprosessen, skal mottaket registrere i bosettingsmerknad at mottaket har annen bosettingsrelevant informasjon som IMDi kan få ved henvendelse til mottaksleder.” Dersom dette ikke er mulig for de ukrainske flyktningene antas det at IMDi tildeler bosettingskommune uten å kjenne til flyktningenes LHBT-bakgrunn. Dette kan tilsi at de kan ende opp med å bli bosatt i kommuner uten tilstrekkelige forutsetninger for å gi denne gruppen god oppfølging, i stedet for å bli bosatt i kommuner med både fagkompetanse og et levende skeivt miljø. Det er bekymringsverdig dersom den forenklede kartleggingen ikke tar hensyn til flyktningenes skeive identitet, og det er derfor viktig med en oppklaring fra statsråden om denne gruppen følges opp i tilstrekkelig grad.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Som representanten er kjent med, er det lagt til rette for en forenklet kartlegging av flyktninger fra Ukraina. Formålet med dette er, så raskt som mulig, å få behandlet søknader om oppholdstillatelse med påfølgende bosetting i en kommune. Flyktninger fra Ukraina får midlertidig oppholdstillatelse i Norge.
Innvilget oppholdstillatelse er en forutsetning for bosetting med offentlig hjelp. Det er også viktig for Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) og kommunene å ha informasjon om flyktningene for å avtale bosettingen. Derfor gjennomføres kartlegging i mottaksfasen som blant annet avklarer nettverk i Norge og om flyktningen har særskilte tilpasningsbehov. Kommunene må ha på plass bo- og tjenestetilbud for den enkelte flyktning før bosetting kan skje.
Beboere i mottak blir spurt om spesielle behov for tilrettelegging, særlig knyttet til helse eller funksjonsnedsettelser. Mottaket kan i tillegg legge inn en intern merknad til IMDi dersom de har tilleggsopplysninger som er relevante for bosetting. Hvis IMDi blir gjort kjent med særskilte behov som gjelder kjønnsidentitet forsøker direktoratet å ta hensyn til dette, blant annet ved bosetting i en kommune hvor Skeiv Verden har kontor. IMDi skal videreformidle relevant informasjon til bosettingskommunen. For øvrig må det forutsettes at alle kommuner i Norge er i stand til å ivareta LHBTI-personer på en god måte, også de som kommer som flyktninger både fra Ukraina og andre land.
Det er også slik at en stor andel av flyktninger fra Ukraina oppholder seg i private boløsninger og ikke i mottak. Disse blir ikke kartlagt gjennom bosettingssamtale i mottak/ akuttinnkvartering, men må selv sørge for å formidle relevant informasjon til IMDi.
Jeg håper at også LHBTI-personer fra Ukraina blir raskt bosatt i en kommune der de finner seg til rette, og at de kan komme i gang med livene sine i ulike lokalsamfunn i Norge på en trygg og god måte.