Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2350 (2021-2022)
Innlevert: 15.06.2022
Sendt: 15.06.2022
Besvart: 22.06.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Hvordan vil justis- og beredskapsministeren følge opp Sivilombudets undersøkelse av saksbehandlingstiden i UDI i familieinnvandringssaker som omhandler barn og politidistriktenes ventetid for å få time til intervju?

Begrunnelse

På eget initiativ har Sivilombudet undersøkt saksbehandlingstiden i familieinnvandringssaker hos UDI og politidistriktenes ventetid for intervju hos politiet i saker om familieinnvandring. Kritikken Sivilombudet kommer med er nedslående. Det konkluderes med at saksbehandlingen UDI har i familieinnvandringssaker som omfatter barn i mange tilfeller har uakseptabel lang behandlingstid. I tillegg er det lange ventetider for avhør hos politiet i de fleste av politidistriktene, noe som fører til at det i mange tilfeller er uakseptabelt lange ventetider for familieinnvandringssaker.
I rapporten «UDIs behandlingstider og prioriteringer av barn i familieinnvandringssaker» skriver Sivilombudet at behandlingstidene i et stort antall saker er i strid med kravene til behandlingstid jf. forvaltningsloven §11 a. Av søkere som per januar 2022 ventet på svar hadde 453 søkere allerede ventet i 2 år eller mer. Det er særlig alvorlig etter Sivilombudets syn at mange av sakene gjelder barn.
Disse lange behandlingstidene i familieinnvandringssaker utgjør en risiko for brudd på retten til familieliv etter EMK artikkel 8. I saker som gjelder eller berører barn kan lange behandlingstider også innebære brudd på bestemmelsene om at barnets beste skal være et grunnleggende hensyn, noe som er nedfelt i Grunnloven §104 annet ledd og FNs barnekonvensjon artikkel 3 nr. 1.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Saksbehandlingstidene generelt i utlendingsforvaltningen er fortsatt preget av bl.a. oppgaveomfanget som traff utlendingsforvaltningen under pandemien. Når det gjelder saksbehandlingstiden i familieinnvandringssaker har imidlertid den, som også Sivilombudet peker på, vært for lang i enkelte saker også før pandemien.
Jeg er opptatt av å sikre en rask og effektiv saksbehandling som ivaretar rettsikkerheten og unngår å sette barn og unges liv på vent. Jeg vil jobbe for at vi skal få ned saksbehandlingstidene på utlendingsfeltet og sikre at saksbehandlingstiden er i tråd med forvaltningsloven, samtidig som kvaliteten i saksbehandlingen opprettholdes.
Jeg vil nå sette meg nærmere inn i uttalelsene fra Sivilombudet. Videre vil jeg be Utlendingsdirektoratet (UDI) og Politidirektoratet (POD) rapportere spesielt på det Sivilombudet tar opp i disse uttalelsene.
Departement vil gi Sivilombudet en orientering om hvordan det jobbes med disse sakene innen fristen 20. desember.