Skriftlig spørsmål fra Abid Raja (V) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:2360 (2021-2022)
Innlevert: 15.06.2022
Sendt: 16.06.2022
Besvart: 23.06.2022 av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

Abid Raja (V)

Spørsmål

Abid Raja (V): Kan kulturministeren redegjøre for hvor mye penger som har blitt brukt ekstraordinært over Kulturdepartementets budsjett for å håndtere koronakrisen, fra pandemien inntraff til dags dato, fordelt på bevilgningstidspunkt og tildelingstidspunktet?

Begrunnelse

Nedstengningen 12. mars 2020 førte norsk kulturliv, idrett og frivillighet inn i en unntakstilstand. Kunst og kultur, idrett og frivillighet var i lange perioder utilgjengelig i fysisk format. Scener og saler sto tomme, og befolkningen hadde få muligheter til å møtes omkring kunsten, idretten og frivilligheten. Kultursektoren (kultur, idrett og frivillighet) var blant delene av norsk økonomi som ble sterkest påvirket av pandemien, både når det gjaldt den økonomiske aktiviteten i sektoren og myndighetenes økonomiske krisetiltak. I tillegg fikk pandemien store konsekvenser for produksjon og formidling av kunst og kultur, blant annet fordi scener og konsertsaler, idrettsarenaer mv i flere perioder har vært stengt.

Anette Trettebergstuen (A)

Svar

Anette Trettebergstuen: Som den tidligere kulturministeren kjenner godt til, måtte AP/SP-regjeringen gjøre vesentlige forbedringer i kompensasjonsordningen, som noe av det første vi gjorde. Vi måtte likestille arrangører og underleverandører, gi kompensasjon med tilbakevirkende kraft, samt innlemme de viktige billettselskapene som er avgjørende for kulturarrangementer, for å nevne noe.
Størstedelen av de ekstraordinære bevilgningene som har vært knyttet til håndteringen av koronakrisen i kultur-, frivillighets- og idrettssektoren har vært bevilget på kap. 325 Allmenne kulturformål, post 77 Stimuleringsmidler til kultur, frivillighet og idrett ifb. covid-19. Bevilgningene på kap. 325 Allmenne kulturformål, post 77 Stimuleringsmidler til kultur, frivillighet og idrett utgjør 3 585 mill. kroner i 2021 og 770 mill. kroner i 2022.
Som representanten vil være kjent med, har det vært en rekke endringer i smittevernbestemmelsene i perioden fra de første gang ble innført i mars 2020 til de siste gang ble opphevet i februar 2022. Graden av kompensasjon har derfor hele tiden vært relatert til hvilke publikums- eller deltagerbegrensninger som arrangørene har vært pålagt som følge av offentlige smitteverntiltak. For kompensasjonsordningene har bevilgningene på posten fullt ut dekket utgifter til alle godkjente søknader etter gjeldende forskrifter for ordningene, dvs. uten avkortning i tilskudd.
I tillegg til bevilgningene over kap. 325, post 77 er det også bevilget midler til stimulering til aktivitet, og håndtering av koronakrisen over andre poster på Kultur- og likestillingsdepartementets budsjett. Samlet utgjør disse bevilgningene om lag 900 mill. kroner for hele perioden, hvorav størstedelen har vært fordelt til musikk- og scenekunstinstitusjoner og museer som har over 60 pst. av sine inntekter fra offentlige tilskudd, og som derav ikke har vært berettiget støtte fra arrangementsordningene.