Skriftlig spørsmål fra Mahmoud Farahmand (H) til finansministeren

Dokument nr. 15:2363 (2021-2022)
Innlevert: 16.06.2022
Sendt: 16.06.2022
Besvart: 29.06.2022 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Mahmoud Farahmand (H)

Spørsmål

Mahmoud Farahmand (H): Den amerikanske sentralbanken økte styringsrenten med 0,75 prosentenheter i går og annonserte at styringsrenten snart kan komme opp i 3,5-4 prosent.
Kan jeg be finansministeren redegjøre for hvilke konsekvenser dette kan få for Norge og Oljefondet, på kort og mellomlang sikt?

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: De siste månedene har styringsrentene økt i mange land, og det ventes nå en betydelig videre økning fremover som følge av høyere inflasjon og økte inflasjonsforventninger. Også i Norge forventer markedsaktørene økt styringsrente, men ikke like markert som ute, ettersom Norges Bank var tidligere ute med å starte normaliseringen av pengepolitikken enn andre sentralbanker.
Rentenivået internasjonalt påvirker norsk økonomi gjennom valutamarkedet. Når rentenivået hos Norges handelspartnere øker mer enn i Norge, blir det forholdsvis mer lønnsomt å investere ute enn i Norge. Det fører isolert sett til en svakere krone. En svakere krone bidrar til å øke prisene på importerte varer og tjenester, og etter hvert til en bedring i nettoeksporten.
Stigende renter førte til at obligasjonsinvesteringene i Statens pensjonsfond utland fikk en negativ avkastning i 2021. Finansdepartementet pekte i Meld. St. 9 (2021-2022) Statens pensjonsfond 2022 på at rentenivået fortsatt er lavt og at en også fremover må forvente lav avkastning av obligasjonsinvesteringene. Avkastningen på investeringene i fondet vil variere. Jeg legger vekt på utviklingen i samlede resultater over tid.