Skriftlig spørsmål fra Tone Wilhelmsen Trøen (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2364 (2021-2022)
Innlevert: 16.06.2022
Sendt: 16.06.2022
Besvart: 21.06.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Tone Wilhelmsen Trøen (H)

Spørsmål

Tone Wilhelmsen Trøen (H): Hva vil statsråden gjøre for å sikre at flere får både tredje og fjerde dose av covid-19 vaksinen for å redusere sykdomsbyrden i befolkningen; hvilke kriterier legger statsråden til grunn for å åpne opp for at hele befolkningen får tilbud om fjerde dose, for de som har fått 3 doser og ikke har gjennomgått koronasykdom etter dette, og når vil statsråden utvide tilbudet om fjerde dose?

Begrunnelse

FHI sier i et intervju til VG 16. juni 2022 at koronasmitten har økt med 60 prosent de siste to ukene. Det er ikke dramatisk, men nok til å øke årvåkenheten i FHI fordi det tyder på at smitten er på vei opp samtidig som det er gått en stund siden mange har fått sin siste vaksinedose. Ukesrapporten for uke 21 og 22 viser at 54 prosent av befolkningen har fått oppfriskningsdose (3. dose), og at 5 prosent blant personer som er 80 år og eldre har tatt 4. dose.
I januar anbefalte FHI at personer med alvorlig svekket immunforsvar bør ta 4.dose og i april ble det åpnet for at de som er 80 år eller eldre som har fått 3 doser og ikke har gjennomgått koronasykdom etter dette, kan ta 4. dose.
Tallene FHI har presentert for VG viser at mange av de innlagte grunnet covid-19 i dag er over 75 år og har bare to doser. Høy vaksinasjonsdekning bidrar til beskyttelse mot alvorlig koronasykdom. Det er fortsatt viktig at uvaksinerte starter sin vaksinasjon, og at personer over 45 år og medisinske risikogrupper over 18 år tar oppfriskingsdoser som anbefalt.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: En høy grad av immunitet i befolkningen bidrar til å bremse smittespredning og til mindre fare for alvorlig sykdom hos dem som smittes. Regjeringen har en offensiv vaksinestrategi og slår fast i strategi- og beredskapsplanen at dette er det viktigste virkemidlet i håndteringen av pandemien. Høy vaksinasjonsgrad vil redusere sykdomsbyrden, og kan gjøre det mulig å unngå belastende smitteverntiltak i befolkningen. Vaksinasjon er dermed ikke bare viktig for den enkelte, men må også vurderes ut fra virkninger for samfunnet som helhet. De som anbefales vaksine skal få et godt tilbud, og vi har derfor et lager av vaksiner som sikrer tilgang på vaksine. Kommunene må ha planer for å kunne vaksinere hele eller deler av befolkningen.
Folkehelseinstituttet (FHI) har ansvar for å drive det nasjonale vaksinasjonsprogrammet, og har den beste faglige ekspertisen på vaksinasjon. FHI har et løpende oppdrag om å vurdere eksisterende råd og vaksineanbefalinger, herunder oppfriskningsdoser. Tidspunkt for eventuelle nye anbefalinger tilpasses smittesituasjonen og kunnskap om vaksinebeskyttelse. Dersom FHI kommer med nye råd og anbefalinger vil regjeringen raskt ta stilling til dette.