Skriftlig spørsmål fra Morten Wold (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2376 (2021-2022)
Innlevert: 17.06.2022
Sendt: 17.06.2022
Besvart: 24.06.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Morten Wold (FrP)

Spørsmål

Morten Wold (FrP): Når vil statsråden sørge for at kontinuerlig glukosemåler (CGM) inntas på blåreseptforskriften, og at retningslinjene endres slik at alle som bruker insulin har lik rett til CGM?

Begrunnelse

Statsråden har uttalt følgende i Stortinget:

«Men har man behov for kontinuerlig blodsukkermåling, og det er vurdert av fastlegen, og man er henvist til spesialisthelsetjenesten – ja, så skal man få det».

Det er dokumentert flere ganger at mennesker med type 2 diabetes ikke får innvilget en CGM av sykehusene. Det hjelper derfor lite at statsråden uttaler at de som trenger det skal få det, og at sykehusene skal innvilge søknader fra fastlegene. Det er på tide at statsråden sørger for at mennesker med type 2 diabetes som bruker insulin får tilgang til CGM.
Uttalelser fra statsråden i Stortingssalen kommer ikke til å endre praksis hos sykehusene. Det vi trenger er endringer i retningslinjene hvor det eksplisitt står at alle som bruker insulin skal ha rett til en CGM. CGM bør inntas på listen over medisinsk forbruksmateriell for diabetes. Det vil føre til at alle som bruker insulin kan hente ut CGM på apoteket. Dette vil også gjøre livet enklere for de med type 1 diabetes, da de kan hente ut utstyr i hele landet, og ikke være avhengig av åpningstidene til seksjon for behandlingshjelpemidler på sitt lokale sykehus.
Spesialisthelsetjenesten har verken kapasitet eller økonomi til å behandle mennesker med type 2 diabetes som i hovedsak skal følges opp i primærhelsetjenesten.
Å stikke seg i fingeren for å måle blodsukker ble først introdusert i Norge på 1970 tallet. I 1984 ble utgiftene refundert over blåreseptforskriften etter en seks års lang kamp fra Diabetesforbundet. Det å innvilge CGM til de med type 1 diabetes tok nesten like lang tid da FreeStyle Libre ble tilgjengelig på det norske markedet i 2014.
CGM-bruk reduserer langtidsblodsukkeret, noe som fører til færre helsekomplikasjoner, reduksjon i samfunnets kostnader og bedre livskvalitet for individet. Det er merkverdig at det tar så lang tid å innføre CGM i Norge. Vi vet at CGM er økonomisk lønnsomt. Selv statsråden uttalte dette i Stortinget den 28.04. Sitat:

«Og det er ikke sånn at det å bruke CGM-måler versus det å hente ut strips nødvendigvis er et spørsmål om kostnader. Det er like dyrt å hente ut strips. Har du behov for kontinuerlig måling, har du behov for kontinuerlig måling. Det enkleste og mest brukervennlige er CGM-målere for dem som trenger det».

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Som jeg har vist til i tidligere spørsmål fra Stortinget i denne saken, pågår det et arbeid knyttet til finansiering av medisinsk utstyr og forbruksmateriell. Dette blant annet for å klargjøre skillet i finansieringsansvar mellom blåreseptordningen og helseregionene. Hensikten er at det skal være forutsigbart for alle aktører om et nytt produkt skal vurderes og eventuelt finansieres i den ene eller den andre ordningen, og at ordningene skal legge til rette for et mest mulig likeverdig tilbud.
For mye av det medisinske utstyret og forbruksmateriellet som dekkes av det offentlige, er det relativt klart om det hører hjemme i blåreseptordningen eller om det er helseforetakene som skal ha ansvaret. Samtidig ser vi at det innen noen områder er gråsoner, noe som særlig har vist seg i diskusjonen om måleutstyr ved diabetes.
Når det gjelder bruk av utstyr for kontinuerlig glukosemåling er det ikke bare selve kostnaden forbundet med utstyr og tilbehør som har betydning for hvem som skal ha finansieringsansvaret, men også organiseringen rundt opplæring og oppfølging av pasienter og pårørende, det praktiske rundt oppgjørs- og utleveringsløsninger, konsekvenser for annet type utstyr mv., samt behovet for kostnadskontroll.
For de fleste pasienter med diabetes type 2 er det verken nødvendig med henvisning til spesialisthelsetjenesten for oppfølging eller å bruke kontinuerlig glukosemålerutstyr som CGM-målere. Pasienter med diabetes type 2 som på grunn av komplikasjoner eller av andre grunner er henvist til og følges opp i spesialisthelsetjenesten, vil kunne få tilbudt CGM-utstyr finansiert av helseregionene. Det er opp til helseregionene å
sørge for at de helsetjenester som tilbys og ytes er forsvarlige.