Une Bastholm (MDG): Hva gjør statsråden for å forhindre at kommuner kan gjøre inngrep i naturområder med høy verdi med statsforvalterens velsignelse, som i tilfellet salamanderdammen i Vestby kommune?
Begrunnelse
I 2011 ble et viktig habitat for salamandere i Vestby kommune omregulert til næring. De rødlista salamanderne ble flyttet til en ny lokalitet - en prosess som tok tre år.
Biologen som gjennomførte flyttingen i 2011 har karakterisert resultatet som en suksess og Todammen for en av de ti viktigste amfibielokalitetene i Norge. Den er hjem for fem av Norges seks amfibiearter, hvorav to er rødlista, og dammen er helt sentral i forbindelsen mellom de andre dammene i området.
Nå har kommunen tenkt å flytte salamanderne igjen. De har kjøpt skogseiendommen for å stykke den opp og selge den videre til næringsaktører. Tomta er ikke ferdig regulert, men kommunen har likevel gått inn i området med tunge skogsmaskiner og fjernet vegetasjon, slik at habitatet i dag er ødelagt.
Kommunen har altså rasert lokaliteten først og så sendt saken over til Statsforvalteren, som på sin side sier at “tiltaket ikke får negative konsekvenser for arter og naturtyper av nasjonal forvaltningsinteresse”. Men Statsforvalteren har ikke dokumentasjon på hvordan området var før kommunens inngrep.
Naturvernforbundet sentralt har 12.05.2022 anmeldt Vestby kommune for naturkriminalitet på grunn av inngrepene ved dammen. Saken er under etterforskning. Men amfibienes habitat er ødelagt, og lokale representanter for Naturvernforbundet har bare klart å finne igjen én av froskeartene på stedet.